Bucureşti: Cozi interminabile la Registrul Comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Micii afacerişti vor putea să-şi procure actele care dovedesc suspendarea activităţii doar marţea şi joia, începând de la ora 10.00. Cei care au nevoie de semnătura judecătorului delegat pentru soluţionarea oricărei alte menţiuni au la dispoziţie acelaşi program

Criza financiară se vede cel mai bine la sediul Registrului Comerţului din apropierea Pasajului Muncii. Întreprinzătorii mici şi mijlocii se înghesuie de la începutul lunii aprilie să-şi încheie socotelile.

Pentru orice încheiere a judecătorului delegat al Registrului Comerţului, oamenii trebuie să aştepte chiar şi şase ore, adică o zi de lucru a funcţionarilor instituţiei. “Acum e destul de lejer, dar astăzi e ultima zi de program normal. De săptămâna viitoare, şedinţele care se ţineau în patru zile se vor ţine în doar două, pentru că începe programul de vară, care ţine până în septembrie”, a spus avocatul Mihai Macovei.

Suspendarea, preferată pe timp de criză

La ghişee a fost mereu agitaţie, dar din luna aprilie au început să se formeze cozile infernale. La aflarea că noul impozit forfetar s-a aprobat şi intră în vigoare din luna mai, bucureştenii s-au grabit să îşi suspende activităţile comerciale. Astfel s-a ajuns la 3.152 de cereri de suspendare în luna aprilie, adică de aproape 25 de ori mai multe decât în aprilie 2008, când au fost înregistrate doar 129.

Cele mai multe cereri s-au înaintat în ziua de 30 aprilie - peste 1.000. “Am avut şi peste o mie de cereri depuse într-o singură zi. De obicei atingeam această cifră într-un an întreg. Noi nu putem să spunem că motivul pentru care se fac atâtea cereri de suspendare este impozitul forfetar, pentru că în solicitare nu este obligatorie motivarea deciziei.”, a declarat Alina Sârbu, purtător de cuvânt al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Micii afacerişti aleg varianta suspendării activităţii pentru că este cea mai avantajoasă procedură atunci când nu mai merge afacerea. “Suspendarea activităţii este o procedură economică uzuală, iar oamenii o aleg pentru că le permite să îşi reia activitatea oricând îşi doresc, în urma depunerii unei cereri. De asemenea, pe durata celor maximum trei ani în care se poate suspenda activitatea, firma este scutită de impozite şi taxe”, a explicat un alt avocat, George Manciu.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite