Comercianţii de pe Lipscani suspină după vremurile bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

clienţi - turiştii străini. Logic, aceştia nu cunosc zona şi, dacă nu au acces cu maşina, preferă să-şi cumpere suvenirurile de la magazine aflate pe arterele principale."De când zona s-a

clienţi - turiştii străini. Logic, aceştia nu cunosc zona şi, dacă nu au acces cu maşina, preferă să-şi cumpere suvenirurile de la magazine aflate pe arterele principale.
"De când zona s-a făcut centru istoric, străinii ajung mai greu la noi. Nu au unde să lase maşinile şi normal că nu mai vin să cumpere. Aici e un fel de lagăr", se plânge Minodora Enache, administratorul magazinului "La colţ" de pe strada şelari, 19. "Înainte era uşor, că lăsau autocarul aici şi o luau la plimbare prin magazine. Acum trebuie să caute şi să meargă mult pe jos. Dacă mai sunt şi turişti în vârstă, e normal că nu vor veni până aici", adaugă ea. Turiştii care cunosc zona vin însă tot aici. "Acum mai vin clienţii fideli, cei care ştiu că ne găsesc aici. Spre exemplu, o doamnă din Italia, de câte ori vine în România, trece pe aici ca să ia un suvenir", adaugă Minodora.
În zona Lipscanilor, magazinele de artizanat erau, până de curând, printre cele mai vizitate de turiştii străini. Cum aceştia nu prea ştiu să se descurce prin încrengătura de străduţe - se şi feresc s-o facă singuri, oricât de pitoresc e locul - aleg să-şi cumpere suvenirurile din altă parte. şi aşa perioada ianuarie-februarie este, de obicei, una grea pentru comercianţi, dar, de când cu închiderea zonei, situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult. "Avem zile când vindem de 200.000 sau 300.000 ROL", oftează a neputinţă Minodora.
ştefan Chiriţescu e întru totul de acord cu "vecina" sa într-ale negustoriei. Bătrânul stă pe Lipscani de aproape 60 de ani. Are şi el un magazin cu haine, ţesături şi articole de artizanat, iar închiderea zonei i-a afectat afacerea. "Totul în ţara asta parcă o ia în jos acum. Nu au făcut decât să închidă zona şi atât, nimic altceva nu s-a întâmplat", spune Chiriţescu. Patronii nu pot decât să spere că, la vară, când vremea se va încălzi, magazinele lor vor fi mai vizitate de turişti. Chiar dacă vor trebui să meargă mai mult pe jos.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite