Colinde-protest la Şcoala Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promisiunea de reabilitare a fostei Şcoli de Fete nu a fost respectată de către autorităţi. Primăria Capitalei dă vina pe Ministerul Culturii, care ar fi întârziat eliberarea avizului pentru începerea lucrărilor.

Elevii de la Şcoala Centrală vor înfiinţa astăzi ,,Frontul Comun pentru Şcoala Centrală” şi vor trimite o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu şi Consiliului Europei, cu privire la situaţia dezastruoasă a clădirii în care învaţă. Peste cinci zile însă vor organiza primul protest în faţa şcolii, unde vor aprinde lumânări şi vor cânta colinde. 

Principala solicitare a protestatarilor este reabilitarea Şcolii Centrale, lucrare pentru care Primăria Capitalei nu a început nici măcar licitaţia, susţin profesorii.

Încă o amânare: februarie 2009

Directorul Unităţii de Implementare a Proiectului, Vasile Panţuru, susţine că dosarul Şcolii Centrale este încă la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. “Nu am dat încă drumul la licitaţie pentru că nu aveam acceptul băncii. Teoretic dau drumul repede, dar acum nu ştiu ce s-a întâmplat”, a declarat Vasile Panţuru.

El a adăugat că “s-a întârziat şi pentru că Ministerul Culturii şi Cultelor a dat avizul pentru reabilitare abia în urmă cu o lună. În luna ianuarie vom începe licitaţia, iar de la 15 februarie ar trebui să intre un constructor”.

Directorul adjunct al Şcolii Centrale, Maria Lef, a declarat ieri pentru „Adevărul“ că instituţia nu a mai fost consolidată din 1978 şi că lucrările de reabilitare ar fi trebuit să înceapă în 2003. ,,Nici măcar sală de sport nu avem, iar în prezent folosim o improvizaţie, adică am dărâmat un perete dintre două săli de clasă”, a explicat directorul.

Lef a adăugat că a discutat în toamnă cu Vasile Panţuru, care i-a spus că ,,firmele nu au fost interesate de reabilitarea instituţiei”. De asemenea, bucureştenii interesaţi de soarta Şcolii Centrale au lansat pe internet o petiţie pentru a salva imobilul, la adresa www. petitieonline.ro.

Patrimoniul, în pericol

„Bucureştiul este ca sub bombardament, pentru că nu se ştie ce se va mai demola de la o săptămână la alta”, a spus vinerea trecută istoricul Andrei Pippidi.

Una dintre problemele semnalate de istoric a fost că instituţia abilitată să împiedice demolarea unor clădiri declarate monumente istorice, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, are doar un rol consultativ. Astfel, s-a permis demolarea mai multor clădiri de patrimoniu în Capitală, precum cele mai recente aflate în curtea Palatului Ştirbei.

Avertizare de acum trei luni

Elevii şi cadrele didactice au atenţionat public încă din luna septembrie că imobilul unde funcţionează Şcoala Centrală, şi care face parte din patrimoniul naţional, trebuie consolidat. Mai mult, proiectul ,,Şcoala Centrală-Trecutul care obligă” a fost susţinut prin 1.000 de semnături.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite