Clanul Preda vroia să vândă arme teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Locotenenţii” lui Eugen Preda aveau strânse legături cu grupări extreme de violente. Interlopii au negociat cu un informator sub acoperire care a pretins că este intermediarul unui grup terorist afiliat la ETA.

Interlopii coordonaţi de Eugen Preda sunt acuzaţi că s-au implicat şi în traficul internaţional de arme, alături de cel de droguri. Astfel, ei i-au vândut unui informator sub acoperire cu numele de cod „Marian Guţă”, despre care ştiau că este intermediarul unui grup terorist afiliat separatiştilor basci ETA, mai multe arme furate din depozitul militar de la Ciorogârla.

Potrivit probelor adunate la dosar, Costea Marius, zis „Ţâru”, s-a lăudat în faţa lui „Marian Guţă” că îi poate aduce câte arme vrea, după ce acesta i-a spus că teroriştii oferă 6.000 de euro pentru un pistol-mitralieră. În cele din urmă, cei doi au şi negociat preţul, „locotenentul” lui Eugen Preda cerând 2.500 de euro pentru un pistol-mitralieră Kalashnikov şi 1.000 de euro pentru un pistol model TT.

Arme recuperate

După mai multe întâlniri şi negocieri, „Ţâru” i-a vândut pretinsului intermediar al grupării teroriste mai multe arme. Ulterior, anchetatorii au stabilit cu precizie că acestea proveneau din lotul furat din depozitul militar de la Ciorogârla, deşi oamenii lui Eugen Preda polizaseră seriile armelor.

Vroiau să jefuiască PKK

În cursul investigaţiilor, procurorii DIICOT au descoperit faptul că reţeaua de crimă organizată coordonată de Eugen Preda se ocupa cu transportarea heroinei pentru membrii temutei organizaţii teroriste PKK.

Cele mai dese transporturi erau făcute din Turcia în Germania, în zonele în care comunitatea kurdă era majoritară. La un moment dat însă, oamenii lui Preda au pus la cale înscenarea unui jaf cu scopul de a-şi însuşi o tonă (1.000 de kilograme) de heroină pe care membrii PKK intenţionau să o livreze în Germania. Drogurile urmau să ajungă în Germania, prin România, cu ajutorul a trei autoturisme Mercedes, ai căror şoferi erau aleşi de Eugen Preda.

Informaţiile despre jaf au ajuns însă la urechile unui investigator sub acoperire. În cazul în care ar fi ratat jaful, interlopii aveau pregătit şi „planul B”: să fure o parte din heroină şi să o înlocuiască cu diferite substanţe pentru a nu fi sesizată dispariţia. Interlopii intenţionau să introducă drogurile furate pe piaţa bucureşteană.

Arestaţi de Crăciun

Conform procurorilor, Eugen Preda a participat, personal, la furtul armelor de la unitatea militară din Ciorogârla, alături de alte cinci persoane, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2009. Ulterior, ei şi-au împărţit „prada”. Eugen Preda şi alţi 13 pretinşi complici arestaţi la 27 decembrie 2009. Ei au primit joia trecută un nou mandat de arestare preventivă.

CIFRĂ
2.500 de euro. Atât cereau “locotenenţii” lui Eugen Preda pentru un pistol-mitralieră furat de la Ciorogârla.

Negocieri cu teroriştii
Înregistrare ambientală a unei discuţii între Marius Costea zis “Ţâru”, unul dintre locotenenţii lui Eugen Preda, şi Nicolae-Alexandru Iordan, în depozitul căruia au fost descoperite armele furate de la Ciorogârla, realizată de anchetatori în data de 7 noiembrie 2009.

COSTEA MARIUS: Sunt bani. Ia şi el (numitul „GUŢĂ MARIAN” – nume de cod) din partea aia (de la organizaţia teroristă din Spania, despre care inculpatul COSTEA MARIUS aflase că este destinatara armelor de foc livrate de acesta numitului „GUŢĂ MARIAN” – nume de cod – n.a.). Eu ştiu ce are omul  în cap!? Ce are ei. Dacă îţi spun ... Să mor eu, jur că nu te mint. (…)
IORDAN NICOLAE-ALEXANDRU: Terorişti.
COSTEA MARIUS: Treaba lor. Să moară familia mea aveau veste anti-glonţ pe ei.
IORDAN NICOLAE-ALEXANDRU: Băi chiar, nu ne face şi nouă rost de alea (veste antiglonţ – n.a.)?
COSTEA MARIUS:  Îi zic să ne dea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite