Bucureşti: Clădirile neavizate de consilieri, demolate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit legii privind autorizarea construcţiilor, imobilele care nu au autorizarea Consiliului General, precum cele din lista celor 54 supuse votului ieri, urmează să fie demolate. Două astfel de cazuri sunt două clădiri ridicate în cartierele Primăverii şi 11 Iunie. Imobilele nu au fost avizate ieri şi, începând de astăzi, nu mai au şanse să fie aprobate în forma în care au fost proiectate.

Doar 14 din cele 54 de proiecte de urbanism zonal (PUZ) aflate ieri pe ordinea de zi a şedinţei consilierilor locali au mari şanse să fie aprobate la următoarea convocare de Consiliu, ele respectând prevederile noii legi a urbanismului.

Mai citeşte şi:
Tunurile Imobiliare, respinse cu scandal

Lupte greco-romane la Primăria Capitalei

 Aprobarea restului de 40 de proiecte stă în pixul arhitectului şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, acelaşi care a dat aprobare pentru 36 din cele 54 de PUZ-uri. „Potrivit noii legi, investitorii trebuie să primească un aviz de oportunitate. Doar jumătate dintre proiectele care nu respectă noua lege au şanse să primească acest aviz dat de arhitectul şef şi de primarul general al Capitalei”, a explicat Pătraşcu.

Instanţa decide desfiinţarea construcţiilor
Avizul de oportunitate este practic o negociere între arhitect şi investitor. Acesta din urmă trebuie să aducă argumente precum că investiţia lui aduce beneficii oraşului. Trebuie să se prezinte cu un studiu de trafic care să ateste că drumurile şi parcările existente suportă traficul pe care îl aduce noua clădire în zonă, şi că respectă regimul clădirilor din jur. „Nu se mai are în vedere doar o anumită parcelă ci întreaga zonă”, explică Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Potrivit legii legii nr 50, privind autorizarea construcţiilor, art 32, imobilele precum cele din Primăverii şi 11 Iunie urmează să fie demolate doar dacă aşa decid instanţele judecătoreşti sesizate de către inspectorii de stat în construcţie sau de către cei ai primăriei. Dacă instanţa va decide desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal, măsura ca dusă la îndeplinire de către primar împreună cu organele de poliţie.

N-ai autorizaţie, poţi face puşcărie!

Cât priveşte cele două clădiri de pe Bulevardul Primăverii nr. 55 şi strada 11 Iunie, nr. 51, deja construite fără aviz, Pătraşcu spune că nu pot fi demolate decât printr-o hotărâre judecătoarească, însă este puţin probabil să se întîmple aşa. De altfel este cunoscut faptul că mulţi investitori evită să ceară avizul primăriei pentru că ştiu că nu-l vor primi, încep construcţia, ca mai apoi să includă PUZ-ul în şedinţa consilierilor.

Dacă aceştia refuză aprobarea, inestitorul recurge la instanţă care, de cele mai multe ori, le dă câştig de cauză. „Ştiu că aşa se întâmplă, asta şi pentru că aşteaptă şi câte şase luni avizul de la primăriile de sector şi consideră că au un aviz tacit”, spune Răzvan Murgeanu, fostul primar al Capitalei. Potrivit legii nr 50, privind autorizarea construcţiilor, executarea fără autorizaţie de construire se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la un milion la 50 de milioane de lei.

Constanda, câştigător sau învins?

Unul dintre proiectele cu greutate care au rămas ieri nevotate este cel al omului de afaceri Costică Constanda. Consilierii au încălcat ieri protocolul încheiat în urmă cu un an, prin care se obligau să-i aprobe omului de afaceri PUZ-ul în Satul Francez, iar ei scăpau de plata a 17 milioane de euro, despăgubiri acordate lui Constanda prin instanţă judecătorească. Astfel, Constanda a rămas cu un teren pe care nu poate construi îmobilul de cinci etaje şi care valorează mai puţin decât preţul negiciat anul trecut. În schimb, are şanse să-şi recupereze milioanele de euro pe care i le datorează Primăria. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite