Clădiri cu „rădăcini“ adânci în Pipera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţiile construcţiilor-gigant din nordul Capitalei ajung până la 40 de metri adâncime. Şapte mari dezvoltatori imobiliari internaţionali ridică în Pipera, până anul viitor, cinci complexuri rezidenţiale.

De la intersecţia cu bulevardul Lacul Tei şi până în apropiere de Pipera, bulevardul Barbu Văcărescu, precum şi Calea Floreasca vor forma un nou centru de afaceri al Capitalei. Investiţiile a cinci dintre cele mai mari proiecte din zonă se ridică la aproximativ 700 de milioane de euro şi însumează aproape 200.000 de metri pătraţi de birouri, precum şi spaţii comerciale, de conferinţe şi un hotel.

“Primele două proiecte sunt deja preînchiriate integral, zona fiind foarte căutată de companiile multinaţionale”, explică Horaţiu Florescu, vicepreşedinte al firmei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Nume pompoase, imobile-gigant

Două dintre proiectele care vor fi gata anul viitor sunt “Lakeview”, dezvoltat de AIG/Lincoln şi fondul de investiţii britanic Fabian, şi “Floreasca Plaza”, realizat de către Portland Trust, dezvoltatorul proiectelor Bucharest Business Park şi Opera Center.
 
La intersecţia bulevardelor Lacul Tei şi Barbu Văcărescu se ridică un alt turn de birouri, cu o înălţime de circa 80 de metri, dezvoltat de Cascade Group şi de un investitor britanic, Charlemagne Capital. Clădirea “Euro Tower” va avea 18 etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 18.000 de metri pătraţi, livrarea fiind programată pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2009.

Record de înălţime în Floreasca

Îndrăzneţe sunt şi proiectele anunţate de austriecii de la Raiffeisen Evolution şi de italienii de la Cefin. Alături de spaţii comerciale, cele două proiecte cuprind două turnuri de birouri, cu înălţimi aproximative de 130 de metri fiecare.

Cea mai înaltă clădire din România, “Sky Tower”, va avea 37 de etaje şi face parte din proiectul “Floreasca City Center”.
Acesta va fi construit la intersecţia Şoseaua Pipera cu Calea Floreasca, până în 2011, iar investiţia se ridică la 250 milioane de euro.

Proiectul va cuprinde un mall şi două clădiri de birouri, una dintre acestea urmând sa fie dotată cu heliport. Realizarea acestor megastructuri implică investiţii fabuloase şi tehnologie de ultimă generaţie. Numai pentru Sky Tower constructorii au săpat în pământ o “groapă” de 40 de metri adâncime. În aceste condiţii, riscurile sunt mult mai mari decât în cazul unor construcţii obişnuite.

Proiectele vor bloca zona

Specialiştii spun că, atât cât sunt bani, se poate construi oriunde şi pe orice tip de pământ. “La adâncimi mari, starea de îndesare a solului este mai mare. Totuşi, o astfel de structură trebuie executată în condiţii speciale”, a declarat Mihai Coman, consilier în cadrul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Bucureşti (ISPIF).

Dacă proiectele de infrastructură nu vor evolua, nordul Capitalei ar putea să se blocheze în următorii doi ani, după ce vor fi finalizate clădirile aflate acum în faza de proiect, avertizează consultanţii imobiliari. „În general, în Bucureşti există probleme cu infrastructura. Totuşi, Barbu Văcărescu şi Floreasca, comparativ cu alte zone ale oraşului, au o infrastructură bună“, declară vicepreşedintele Colliers.

Pe măsură ce clădirile aflate în construcţie vor fi finalizate, accesul în zonă va fi din ce în ce mai dificil, numai în parcul de afaceri Băneasa vor lucra, până în 2014, peste 20.000 de oameni. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite