Clădirea de pe Berzei a fost demolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, imobilul de la numărul 89 a fost „înghiţit” de cleştele excavatorului. Aceasta face parte din ansamblul Ştirbei Vodă şi este mărul discordiei între ONG-uri şi municipalitate.

Evacuare „la rece” în zona Berzei

Demolarea a început încă de azi-noapte, când locuitorii din zonă s-au trezit în zgomotele infernale produse de utilaje. Unii au anunţat Poliţia, însă oamenii legii au dat doar o amendă pentru perturbarea liniştii publice.

Fostă Policlinică de Copii şi sediu SANEPID, imobilul a fost „înghiţit“ de foarfeca uriaşă a excavatorului, astăzi, sub privirile îngrozite ale trecătorilor. „Păcat că nu se păstrează elementele de feronerie şi stucaturile, cărămizile. Totul, la noi, se face fără cap“, a spus un bucureştean.



Cu acordul Guvernului

Foto: Lucian Muntean

Clădirea, care face parte din ansamblul Ştirbei Vodă, este mărul discordiei între ONG-uri şi municipalitate. „Primăria nu are aviz pentru demolare de la Ministerul Culturii şi nici de la Ministerul Mediului, ci doar un PUZ din 2006, care nu are un regulament”, a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În schimb, Ministerul Culturii susţine, printr-un comunicat, că această casă nu este clasificată ca monument istoric sau de arhitectură. „Pentru această zonă, Primăria Generală a solicitat şi a obţinut de la Guvernul României statutul de proiect de utilitate publică, statut ce permite exproprieri pentru lucrări de interes public“, se precizează în comunicat.

Unii dintre cei care trec prin zonă privesc cu groază la ce se întâmplă, alţii sunt de acord cu demolările, dar spun că ar trebui gândit în perspectivă. „Am lucrat ca medic stomatolog pe când funcţiona aici Policlinica pentru Copii. Eu sunt pentru demolare, dar ar trebui ca cei care demolează să se gândească cum va arăta acest oraş peste câţiva ani“, a spus doctorul Teodor Georgescu.

Zece familii şi-au părăsit casele

Blocul vecin imobilului demolat va cădea şi acesta zilele următoare. Locatarii au început să-şi adune bunurile încă de joi seara. „Mai sunt câţiva, dar şi-au luat cam toate lucurile”, a spus un muncitor în timp ce taie tâmplăria unuia dintre apartamentele de la parter. Chiriaşii au primit apartamente meschine faţă de cele în care locuiau, iar proprietarii încă aşteaptă banii pe expropriere.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite