Clădire de 20 de etaje, în parcul de lângă Circ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei propune distrugerea unei alte zone verzi din Bucureşti, prin ridicarea unei clădiri de birouri înalte de 100 m. Consilierii au respins deocamdată proiectul Cazul

Primăria Capitalei propune distrugerea unei alte zone verzi din Bucureşti, prin ridicarea unei clădiri de birouri înalte de 100 m. Consilierii au respins deocamdată proiectul

Cazul Constanda este glumă pe lângă proiectul imobiliar avizat de municipalitate în jurul Circului de stat. La numai 200 m de clădirea Circului a început construcţia unui imobil de birouri.

Potrivit Planului Urbanistic general (PUG), aprobat în anul 2000, spaţiul în care se va face construcţia este înregistrat ca Zonă Verde 1 (V 1 a), adică "parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate".

Potrivit unui proiect-hotărâre supus ieri votului Consiliului General, noile documentaţii de urbanism ar fi permis extinderea zonei construibile din Strada Dinu Vintilă, până pe Aleea Circului.

Spaţiul verde din vecinătatea Circului de Stat urmează a fi "plantat" cu clădiri de birouri de până la 20 de etaje.
După ce Primăria Capitalei şi Consiliul General se luptă de 5 ani să repare greşeala retrocedării Parcului Bordei (care era înregistrată ca "zonă verde 4"), aceleaşi instituţii vor să aprobe construcţii imobiliare pe un teren din zona Circului (înregistrat în documentele urbanistice ca "zonă verde 1 a").

Zona cercetată prin Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost de 80.000 de metri pătraţi, iar pentru construcţie a fost avizată o porţiune de 1.820 de metri pătraţi.

Centru de afaceri în loc de parc

Documentaţiile de urbanism avizate încă de anul trecut şi la începutul acestui an arată că în perimetrul Barbu Văcărescu, Bulevardul Lacul Tei şi Aleea Circului, gradul de ocupare a terenului va creşte de la 15% până la 70%.

Mai mult, dacă gradul de înălţime era CUT 0,2 (cel mult 2 etaje, prin PUG aprobat în 2000), acesta va fi modificat şi el la CUT 10 (adică 20 de etaje).

În expunerea de motive înaintată de primarul Adriean Videanu consilierilor generali se arată că "derogarea de la Regulamentul Local de Urbanism a avut la bază acordul Asociaţiei de proprietari din strada Barbu Văcărescu nr. 44, bloc 7, sector 2".

În baza acestui acord, lângă Circ va creşte un bloc cu cinci subsoluri, parter şi 20 de etaje. Consilierii au retrimis ieri, în replică, dosarul în dezbatere publică.

Parcare la Menajeria Circului

Potrivit documentaţiilor de urbanism solicitate, curtea menajeriei Circului ar putea fi coborâtă cu trei metri, pentru constrcţia unei parcări.

"Aprobarea acestui PUZ ne va proteja menajeria Circului", ne lămureşte primarul Adriean Videanu. În avizul de urbanism se mai aprobă ca în partea dreaptă a clădirii Circului să mai fie construit un imobil cu o înălţime de 9 metri.

Documentaţia urbanistică subliniază că noua construcţie nu trebuie să fie mai înaltă decât cornişa cupolei Circului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite