„Citeşte“ în insectele din cadavre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 25 de ani este pe cale să producă o mică revoluţie în domeniul criminalisticii. Ea vrea să pună bazele entomologiei judiciare la noi în ţară. Lavinia Paul este doctorand în domeniul biologiei şi se ocupă cu analizarea insectelor care colonizează cadavrele pentru a determina intervalul post-mortem.

Entomologia judiciară se ocupă cu studiul insectelor necrofage din punct de vedere al expertizei criminalistice. Practic, experţii din acest domeniu pot determina cât timp s-a scurs de la decesul unei persoane în funcţie de insectele care colonizează cadavrul şi de stadiul lor de dezvoltare.

Deocamdată nu există în România, deşi este una dintre expertizele pe care se pune foarte mult accent în ţări precum S.U.A., Canada sau Franţa.
Secretarul general al Asociaţiei Criminaliştilor din România, colonelul în rezervă Vasile Lăpăduş susţine aplicarea ei şi la noi în ţară.

„O astfel de expertiză este necesară şi relevantă pentru rezolvarea cazurilor de crimă. FBI-ul şi Jandarmeria Naţională din Franţa se bazează foarte mult pe expertiza entomologică“, susţine Lăpăduş.     

Lavinia Paul, o tânără în vârstă de 25 de ani, care a terminat deja două mastere, unul european în criminalistică - la Universitatea „Gheorghe Cristea“ şi celălalt în entomologie medicală – la Universitatea Bucureşti, vrea să pună bazele acestui serviciu criminalistic şi în România.

Reprezentanţii IGPR spun că „e posibil“

Lavinia este atât de determinată încât, neavând la dispoziţie un laborator în care să facă experimentele, a improvizat unul în propriul balcon având parte şi de surprize neplăcute. „Am pus carne de porc, care seamaănă cu carnea umană, în borcane pe care le-am acoperit cu tifon.

În timpul experimentului, care a durat patru luni, insectele care au invadat carnea au scăpat şi mi-au invadat şi apartamentul“, povesteşte Lavinia. Cu toate acestea, tânăra spune că experimentul a fost un succes.   

Reprezentanţii IGPR spun că există posibilitatea înfiinţării unui laborator de entomologie judiciară în cadrul Institutuui de Criminalistică în viitorul apropiat. „Expertiza entomologică poate determina cu acurateţe momentul instalării morţii reale, prin analizarea faunei insectivore prezente la nivelul cadavrului, atât pe acesta, cât şi în zona imediat adiacentă“, spun experţii din cadrul IGPR.

Legat de efectivitatea expertizei, specialista spune că marja de eroare în determinarea intervalului post-mortem cu ajutorul acestei expertize variază de la 4-5 ore până la 1-2 zile, în funcţie de mai mulţi factori.     

Lavinia Paul, este doctorand şi are performanţe extraordinare în domeniul entomologiei, cu toate acestea nu reuşeşte să-şi găsească de muncă în România.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite