Citește câteva ponturi pentru reducerea facturii la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile pentru întreţinere pot scădea cu până la 10%  prin folosirea termostorurilor din aluminiu cu barieră termică montate la ferestre.

În condiţiile în care municipalitatea a anunţat că facturile la căldură vor fi cu 30% mai mari faţă de anul trecut, bucureştenii caută metode pentru a folosi cât mai puţine gigacalorii.

Potrivit studiilor de specialitate ale European Solar Shading Organization (ESSO), o variantă foarte bună este utilizarea rulourilor exterioare la ferestre, care poate reduce cu 10% consumul de energie termică.

Astfel, pentru un apartament de două camere, pentru încălzirea căruia ar trebui să plătiţi aproximativ 200 de lei, reducerea poate ajunge la 20 de lei, pentru unul cu trei camere, la care costul pentru căldură poate fi de circa 230 de lei, reducerea este de 23 de lei, iar pentru unul de patru camere, reducerea ar putea fi de 30 de lei, la un cost de 300 de lei pe lună.

Storurile acţionează ca un sistem izolator termic prin crearea unei perne de aer între geam şi rulou care pe timpul iernii reduce pierderea de căldură din interior către exterior.

Pe timpul verii, termostorurile filtrează razele ultraviolete şi previn formarea efectului de seră, astfel încât toată căldura generată de razele soarelui rămâne în afara locuinţei.

Instalarea acestora se face în două feluri: cu montarea tâmplăriei în perete, adică cu casetă ascunsă sau pe exteriorul ferestrei, cu casetă la vedere şi durează aproximativ trei zile.

Preţurile rulourilor pentru un apartament de 2 camere, în care sunt incluse transportul şi montajul, variază între 400 şi 500 de euro, iar pentru 3 camere de variază între 500 şi 600 de euro.

Benefic pentru sănătate


Reprezentanţii firmelor care vând astfel de produse pe piaţa din România susţin că afacerile le merg ca unse în ultimul timp.

„Compania noastrră a vândut în primele 6 luni ale lui 2011 aproximativ 4.000 de unităţi, cu 50 % mai mult faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Ne aşteptăm ca până la sfârşitul anului să mai creştem cu încă 50 % şi să atingem pragul de 12.000 de unitaţi. Astfel, vom deţine peste 15% din piaţa locală de rulouri de aluminiu”, a declarat, Ciprian Oprea, acţionar principal MCA Grup pentru ADS.

El susţine că acest produs se adresează chiar şi celor care locuiesc în blocuri reabilitate şi este foarte bun pentru sănătate.

„Locatarii din blocurile reabiltiate ar trebui să ia în calcul includerea termostorurilor cu bariera termică, întrucât ele reprezintă o soluţie modernă de economisire. Mai mult decât atât, folosirea unui sistem de umbrire este mult mai sănătos decât a unui sistem activ de răcire.” Ciprian Oprea.

Doar 1,4% din ferestrele din ţară au rulouri

De asemenea, folosite vara, rulourile exterioare pot contribui la o descreştere substanţială a emisiilor de CO2 prin aceea că se reduce necesarul de răcire al spatiului prin aparate de aer condiţionat.
P
otrivit specialiştilor din domeniu, în Germania, 60 % dintre ferestre au rulouri. La noi, procentul este de abia 1,4 %. 

Cei mai interesaţi de rulouri sunt bucureştenii, unde se fac 25% din vânzări.
 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite