Ciobanii, contra „laptelui în plastic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de producători au pichetat, ieri, sediul Autorităţii Veterinare din Capitală. Începând cu 1 februarie, crescătorii de ovine şi caprine sunt obligaţi să devină persoane fizice autorizate, să eticheteze brânza şi să vândă laptele doar din recipiente speciale.

Membrii Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Sibiu, Iaşi, Gorj, Ialomiţa, Botoşani, Timiş şi Hunedoara s-au adunat ieri, de la ora 11.00, în faţa sediului Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Înarmaţi“ cu tălăngi, fluiere, dar şi cu doi măgari pe care i-au postat în faţa porţii autorităţii, oamenii şi-au arătat nemulţumirea faţă de Ordinul 111.

„Nu mai putem să vindem nicio sticlă de lapte“

Prevederile care i-au scos pe crescătorii de ovine în stradă sunt incluse în Ordinul 111, ordin pe care acum ţăranii îl condamnă ca fiind vinovat pentru dispariţia produselor autohtone.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva conducerii ANSVSA, pe care o acuză că a contribuit la promovarea produselorstrăine în detrimentul celor româneşti. Crescătorii de oi au cerut abrogarea ordinului care a intrat în vigoare începând cu 1 februarie pentru a putea vinde din nou în pieţe produse neambalate.

„Cu ordinul ăsta nu mai putem să vindem nici măcar o sticlă de lapte în piaţă“, a spus Maria Vrânceanu, crescătoare de ovine din Sibiu, prezentă la protest. Pe lângă nemulţumirile legate de noile norme, cu prilejul protestului de ieri, ciobanii şi-au adus aminte şi de alte probleme pe care le întâmpină după ce România a devenit membru al Uniunii Europene. Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei „Romavis 10 Mai 2006“, Nechifor Ionică, oierii au protestat şi faţă de condiţiile grele de identificare şi înregistrare a animalelor.

Vor să dea în judecată veterinarii

„Deşi Uniunea Europeană prevede înregistrarea animalului după 60 de zile de la naştere, la noi înregistrarea se face şi după nouă luni“, a spus vicepreşedintele. El a adăugat că, deşi ar trebui să o facă gratuit, medicii veterinari le cer bani pentru montarea  „cerceilor“ de identificare animalieră.

 „Pentru asta vom face tot posibilul să îi dăm în judecată“, a mai spus Nechifor Ionică. Protestul oierilor s-a încheiat la ora 13.30, după aproape trei ore de scandări şi lozinci împotriva ANSVSA. În tot acest timp, reprezentanţii fermierilor au sperat că vor obţine o reacţie de la reprezentanţii autorităţii, însă aceştia s-au mulţumit doar să anunţe că vor emite un comunicat de presă.

Comercializare condiţionată

La începutul anului 2007, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisă comercializarea produselor primare, cum ar fi laptele, brânza şi carnea, la nivel naţional, vânzarea fiind permisă doar pe raza judeţului în care îşi desfăşoară activitatea ţăranii.

Ulterior, instituţia a acordat o perioadă de graţie, până la începutul lunii ianuarie a acestui an, pentru ţăranii care vând astfel de produse în pieţe. Indiferent de produsul comercializat, micii producători sunt obligaţi să respecte toate condiţiile privind igiena produselor alimentare stabilite de regulamentul european. Termenul din luna ianuarie a fost mai apoi amânat până la 1 februarie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite