Bucureşti: Ciobanii ameninţă: “Vom veni cu furcile şi drujbele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de fermieri din toată ţara au pichetat astăzi sediul Ministerului Finanţelor şi au sărit la gâtul jandarmilor.

Nemulţumiţi de neplata subvenţiei pe cap de animal în acest an, crescătorii de animale au protestat chiar în ziua în care delegaţii FMI, ai comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale au ajuns în România.

Crescătorii de animale au venit înarmaţi cu clopote, trompete, un cap de berbec împăiat şi un sicriu şi au ameninţat că vor bloca şoselele României cu animale. Fermierii au încercat de nenumărate ori să rupă cordonul de siguranţă al jandarmilor pntru a pătrunde în clădirea ministerului. „Jos hoţii! Să ni se dea drepturile! Uuuu!“, urlau în cor ciobanii. Ei au ţinut pe braţe un sicriu pe care era scris: „Aici odihneşte oieritul nostru strămoşesc ucis de politică“.
   
„Vom veni cu vacile să pască iarba Bucureştiului“

Protestatarii au ameninţat că dacă nu li se vor da subvenţiile sunt hotărâţi să blocheze şoselele României cu oi, capre şi vaci.„Vom veni cu vacile şi cu oile aici, să pască iarba Bucureştiului!“, a spus un fermier din judeţul Mureş. Un alt fermier, Marcel Deac din Bistriţa, susţine că va veni cu furcile şi drujbele la minister pentru că nu are cum să-şi plătească ratele la bănci.

„Am 1.400 de oi. Pentru fiecare ar fi trebuit să primesc 44 de lei. Sunt la capătul răbdării, nu mai suport bătaia de joc a guvernanţilor“, s-a plâns şi Florin Bebeşelea din judeţul Arad.

Trei zile de protest

„La protest sunt 1.100 de fermieri. Unul dintre protestatari va fi amendat fiindcă a încercat să bată un jandarm. Circulaţia rutieră a fost oprită timp de 20 de minute pe breteaua Constituţiei, care leagă Bulevardul Unirii de Bulevardul Libertăţii“, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru. El a adăugat că protestul este permis de Primăria Capitalei în Piaţa Constituţiei timp de trei zile, în intervalul orar 10.00 - 20.00.

Şase reprezentanţi ai fermierilor au intrat la negocieri în Ministerul de Finanţe, urmând să meargă şi la Ministerul Agriculturii. Potrivit preşedintelui Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, neplata subvenţiei va conduce la falimentarea sectorului zootehnic.

În aceste condiţii, aproape 6,5 milioane de ovine şi caprine riscă să fie sacrificate. Reprezentanţii crescătorilor de animale mai spun că circa 80% dintre ferme urmează să fie închise, iar oamenii vor fi trimişi în şomaj. Guvernul a decis săptămâna trecută să aloce 160 de milioane de lei pentru plata subvenţiilor la specia bovine, adică 35% din suma pentru 2009. În ceea ce priveşte plata subvenţiilor la ovine şi caprine, Guvernul nu a alocat nicio sumă.

Mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, printre care şi ministrul Radu Berceanu, se aflau la orele prânzului în negocieri cu reprezentanţii fermierilor. „Deocamdată nu putem să spunem nimic concret. Trebuie să aşteptăm rezultatul negocierilor care pot dura câteva ore“, a spus un reprezentant al ministerului. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite