Cine este pistolarul de la CNA? Constantin Duțu, cel care l-a ameninţat cu arma pe Sergiu Nicolaescu: un fost balerin, fost membru PRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Duţu, membru din partea PRM în Consiliul Național al Audiovizualului, a urmat studii de balet la Moscova şi studii de management cultural în Europa Occidentală. A câştigat numeroase premii pentru spectacolele sale. El este cel care astăzi a provocat un adevărat scandal după ce a scos un pistol pe masă în timpul ședinței de la Comisia de Cultură.

CITEȘTE MAI MULTE AMĂNUNTE DESPRE SCANDALUL DE ASTĂZI DIN COMISIA DE CULTURĂ

SPP: „Constantin Duţu, membru al CNA, deţine o funcţie prevăzută a fi exceptată controlului antitero“

Constantin Duţu Artist-Balerin, Coregraf, Producător, Om de Afaceri, Vice-Preşedinte al Comisiei de Cultură, Artă şi Mass-Media a Camerei Deputaţilor (PRM), potrivit informațiilor de pe site-ul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Între 1974 şi 1990 a fost producător de teatru şi de emisiuni TV în Italia. În 1996, a devenit primul român căruia i-a fost acordată distincţia Ordinul Cavalerul Suveranităţii Militare “San Giorgio in Carinzia”.

Absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti, între 1974 și 1980  s-a specalizat în balet şi regie în SUA, Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Canada.

A fost director de balet şi director executiv al formaţiei de balet a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Bucureşti, director de balet al Ansamblului folcloric „Periniţa”, solist al Ansamblului de dansuri al Armatei. Mai este cunoscut ca unul dintre primii artişti români prezenţi la Televiziunea Română, la spectacolele speciale: „Bună dimineaţa, fete, bună dimineaţa, băieţi!”, „Ritm, tinereţe, dans”, „Zig-Zag” etc.

A primit multe distincții și premii internaționale. Are multe contribuții ca producător şi sponsor: Festivalul „San Remo Liberta”, Italia, al Festivalului Anual de Balet „Oleg Danovschi”, Constanţa, participarea Federaţiei Române de Dans Sportiv la întrecerile din Germania (1991), Singapore (1992), Polonia (1992), Rusia (1992), Moldova (1992) şi Italia (1993), școala de Coregrafie din Bucureşti şi Baletul Operei Naţionale din Bucureşti, pentru care a adus coregrafi şi profesori de balet din Rusia. La activitate politică, Constantin Duțu este membru al Partidului România Mare (PRM) , din Noiembrie 2000 - Membru al Camerei Deputaţilor, Circumscripţia Electorală Bucureşti și vice-Preşedinte al Comisiei Camerei Deputaţilor pentru Cultură, Artă şi Mass-Media.

A mai avut și alte certuri

Constantin Duţu nu este la primul scandal declanşat în plină şedinţă.  În noiembrie 2010 el s-a certat ca la uşa cortului cu Dan Grigore în plină şedinţă CNA. Scandalul a pornit de la o greşeală gramaticală comisă de Duţu şi corectată de Dan Grigore.

Acest lucru l-a nemulţumit pe Constantin Duţu, care i-a reproşat lui Grigore: “Dumneavoastră mă corectaţi, aţi terminat la Vulcan, domnule”. “Ne-aţi făcut de ruşine CNA-ul”, a mai spus Constantin Duţu, adresându-se lui Dan Grigore şi Narcisei Iorga. “Mi-ar fi ruşine să vorbesc, în locul dumneavoastră”, a mai spus Dutu.

“Vă atrag atenţia că am găsit oameni receptivi la Comisia de Cultură, când am corectat greşelile de limba română”, i-a spus Dan Grigore lui Constantin Duţu. Dan Grigore a făcut referire la faptul că Duţu a fost membru al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

“Mă înveţi dumneata să vorbesc, dumneavoastră care cântaţi la ţambal….”, i-a spus, în schimb, Duţu lui Dan Grigore.
Narcisa Iorga, care a intrat în discuţie încercând să oprească scandalul, a fost admonestată şi ea. “Nu vreţi să vă astâmpăraţi?”, a spus Duţu. “Dar cine sunteţi dumneavoastră să-mi spuneţi să mă astâmpăr? Ce-ar trebui să fac să mă astâmpăr? Asta e o ameninţare publică”, a replicat Narcisa Iorga, cerând, în cele din urmă, scoaterea din şedinţă a lui Duţu, care s-a enervat din nou. 

“Măcar eu nu-mi fac promovarea propriei afaceri, cu CD-uri, DVD-uri, în CNA. Nu mă mai ameninţaţi, vă rog eu frumos”, i-a spus Iorga lui Constantin Duţu, scandalul continuând încă zece minute.

Suspect de colaborare cu Securitatea

În 2007, Constantin Duţu a fost chemat  la audieri, fiind bănuit că ar fi colaborat cu Securitatea înainte de Revoluţie.

Surse din instituţie au susţinut, la momentul respective, că Duţu are un dosar “urât” şi  notele informative ar fi fost "de toate tipurile", de la cine vorbea de rău partidul până la cine cu cine era combinat.

Mai mult, se pare că era folosit pe post de "gazdă", adică îşi punea casa la dispoziţia securiştilor, care se întâlneau acolo fie cu informatorii, fie cu cei urmăriţi.

"Gazdele" erau alese dintre colaboratorii care prezentau cea mai mare încredere şi care erau deosebit de activi.

Sursele au susţinut că relaţia lui Constantin Duţu cu Securitatea a fost de lungă durată, de cel puţin şase ani.

Constantin Duţu a negat vehement că ar fi avut de-a face cu Securitatea înainte de 1989, în ciuda multiplelor sale contracte artistice din străinătate, şi a susţinut că, dimpotrivă, a fost persecutat.

Vadim s-a dezis de Constantin Duţu în 2007

Corneliu Vadim Tudor i-a retras sprijinul politic lui Constantin Dutu în 2007, deoarece CNA a sancţionat OTV-ul pentru o emisiune la care liderul PRM fusese invitat. Postul TV a fost amendat cu 25.000 de euro după ce Vadim a declarat că ar avea asigurate mai multe voturi în CNA. Duţu i-a solicitat scuze publice atât lui Vadim, cât şi lui Dan Diaconescu.

A luat bătaie de la un şofer furios

În 2002, Constantin Duţu a fost bătut de un om de afaceri bucureştean după ce i-a tamponat acestuia de două ori maşina. Duţu se afla la volanului unui autoturism Mercedes în centrul Bucureștiului când a tamponat uşor un autoturism BMW al cărui şofer a schimbat brusc banda de mers, fără să se asigure.

Între Duţu şi șoferul mașinii BMW a izbucnit o altercaţie, în timpul căreia deputatul a fost lovit cu pumnii şi cu picioarele până când a căzut pe carosabil.

După incident, celălalt şofer s-a urcat în maşină si a plecat mai departe, dar la mică distanţă a fost ajuns din urma de maşina lui Duţu şi tamponat din nou. Cei doi s-au luat din nou la bătaie, iar Duţu a fost lovit şi a căzut pe trotuar, lovindu-se cu capul de gardul de protecţie al râului Dâmboviţa.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite