Chiriile în Capitală au ajuns la valoarea din 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TENDINŢĂ Chiriile la apartamentele şi garsonierele din Bucureşti au scăzut cu aproximativ 8%, de la începutul anului şi până acum, conform unui studiu realizat de compania Agentie.NET. Acest trend descendent, care a început în urmă cu doi ani, când criza mondială a afectat România, a determinat revenirea chiriilor la valoarea din 2005.

Cea mai mare scădere se observă la chiriile apartamentelor de patru camere care au coborât cu aproximativ 15%, din luna ianuarie, până în iunie şi anume de la 770 de euro la 660 de euro pe lună.

Şi apartamentele de trei camere pot fi închiriate cu mai puţini bani. Astfel, dacă la începutul anului se solicita un preţ de 540 de euro, acesta a scăzut, treptat, la 490 de euro, în luna iunie.

La apartamentele de două camere scăderea chiriilor nu este atât de mare, fiind de doar 5%, deoarece aceste imobile, ca şi garsonierele, sunt cele mai căutate de pe piaţă. În luna iunie, pentru un apartament de două camere a fost cerut în medie un preţ de închiriere de 350 de euro, faţă de 370 de euro, la începutul anului. Preţul mediu pentru o garsonieră în iunie a fost de 250 de euro, cu 4% mai mic decât în ianuarie.

Poţi să mai tragi din preţ dacă dai bani în avans
Datele furnizate de compania Agentie.NET se referă la preţul iniţial, cel afişat în anunţurile publicitare. Reprezentanţii firmei susţin, însă, că proprietarii sunt mai tot timpul deschişi la negociere. „Este obligatoriu să negocieze, mai ales în perioada asta. Dacă nu vor, este posibil să stea cu apartamentul foarte mult timp pe piaţă“, susţine Silvia Vîlceanu, Manager General al portalului anunturiparticulari.ro, din reţeaua Agentie.NET.

Ea a adăugat că negocierea depinde, în general, de îmbunătăţirile pe care le are apartamentul sau de avansul pe care este dispus chiriaşul să îl plătească. „Poţi să ajungi să obţii un discount de 100 de euro la un apartament, dar trebuie să aibă şi proprietarul ceva de câştigat din asta. De exemplu, chiria în avans pentru următoarele patru, cinci luni“, a explicat Silvia Vîlceanu pentru „Adevărul“.

Proprietarii apartamentelor cu îmbunătăţiri se lasă mai greu
În cazul apartamentelor care au îmbunătăţiri, proprietarii nu sunt foarte deschişi la negociere, pentru că vor să-şi protejeze investiţia. „Dacă au băgat câteva mii de euro în acel imobil, le este mai greu să lase la preţ“, a mai spus Silvia Vîlceanu.

Aceasta susţine că principalele cauze pentru care au scăzut chiriile sunt criza economică şi supraoferta existentă acum pe piaţa imobiliară. „Scăderea chiriilor se datorează şi supraofertei existente pe piaţă cauzată de vânzările în scădere. Cei care nu reuşesc să vândă sunt nevoiţi să închirieze“, a mai spus reprezentantul Agentie.NET.

Potrivit specialistului imobiliar, Radu Zilişteanu, valoarea chiriilor a ajuns nivelul din 2005. „Micşorarea preţurilor variază între 10% şi 15% faţă de începutul anului la aprtamentele vechi. La cele noi, scăderea este de aproximativ 5%, Dezvoltatorii imobiliari au ajuns cu preţurile la limita suportabilitîăţii, pentru a reuşi să vândă“, a mai spus Radu Zilişteanu.

50 de euro, cu atât a scăzut, în medie, chiria din luna ianuarie şi până acum

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite