Chiriile din Capitală au crescut pentru apartamentele cu două și trei camere, iar oferta este cu 20% mai săracă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piața închirierilor are o evoluție relativ atipică pentru intervalul în care ne aflăm: în luna octombrie, proprietarii apartamentelor de două și trei camere au crescut ușor chiriile medii solicitate, în ciuda unei cereri în scădere, conform raportului realizat de Anunțuriparticulari.ro.

Aprecierile pornesc de la o variație de aproximativ +1% la unitățile cu două camere și trec de +2,6% pentru apartamentele cu trei camere. Chiar și în aceste condiții, chiriile medii solicitate de proprietari pentru apartamentele din București sunt cu 2-4% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând astfel minimul ultimilor 5 ani înregistrat pentru această perioadă a anului.

În ceea ce privește oferta imobiliară nou apărută pe piață în luna care tocmai s-a încheiat, statisticile indică o evoluție conform previziunilor: în octombrie, oferta de locuințe este cu aproape 20% mai săracă față de luna septembrie a acestui an.

Sezonalitatea, cauza scumpirii chiriilor

Un posibil motiv pentru creșterea ușoară a chiriilor solicitate de proprietari la anumite tipuri de apartamente este sezonalitatea: luna octombrie ar putea fi pentru proprietarii de apartamente ultima din acest an în care să găsească chiriași pe termen mediu și lung.

Chiar dacă pentru luna octombrie observăm o majorare ușoară a chiriilor la unitățile de două și trei camere, chiriile medii la garsoniere și apartamente de patru camere au evoluat în sens invers. Proprietarii de garsoniere solicită în prezent o chirie medie de 225 euro/ lună, în scădere cu aproximativ 1% comparativ cu luna septembrie a acestui an. Deprecierea ajunge la -2% raportat la aceeași perioadă a anului trecut, de la 229 euro.

315 euro, chiria medie pentru 2 camere

Chiria pentru o unitate de două camere în București a crescut din septembrie până în octombrie cu 1%, de la 312 la 315 euro/ lună. Nivelul este chiar și în aceste condiții cu 2% mai mic decât în octombrie 2011, când pretențiile proprietarilor ajungeau la 321 euro pentru acest tip de unitate.

Pentru 3 camere plătim, în medie, 430 de euro

O evoluție similară observăm și în cazul apartamentelor de 3 camere. Dacă în septembrie chiria medie se învârtea în jurul a 419 euro, în octombrie a atins pragul de 430 euro, echivalentul a +2,6%. Variația față de intervalul similar al anului trecut este însă și ea mai mare, ajungând la -4%, de la 450 euro.

Apartamentele de patru camere sunt cele la care statisticile indică cea mai mare variație pe un interval de 30 de zile. În luna octombrie, chiria la acest tip de unități a scăzut până la 612 euro/ lună, de la o medie de 645 euro, cât era nivelul în luna septembrie, echivalentul a puțin peste -5%. În comparație cu luna octombrie a anului trecut, diminuarea nu este atât de accentuată, variația în acest caz fiind de -2%, de la 623 euro.

Ofertă cu 20% mai săracă

Potențialii chiriași aflați în căutarea unei locuințe au avut la dispoziție în octombrie o ofertă cu aproximativ 20% mai săracă decât în luna septembrie. Datele Anunțuriparticulari.ro ne indică un număr total de 2.763 de unități scoase la închiriere de proprietari în luna octombrie. Nivelul este însă cu 15% mai ridicat raportat la luna octombrie a anului trecut când pe piață apăreau puțin peste 2.400 de oferte.
Ofertele la apartamentele de două camere, cele mai numeroase de pe piață, au scăzut în octombrie chiar și sub pragul înregistrat în septembrie de garsoniere, următoarele unități în acest clasament. În luna proaspăt încheiată, proprietarii au scos la închiriere 1143 de apartamente cu două camere, cu 280 mai puține decât în septembrie. Oferta este însă cu 11% mai bogată raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Scădere a numărului de oferte observăm și în cazul garsonierelor. Dacă în luna septembrie, pe piață apăreau 1156 de noi oferte, în octombrie, s-a ajuns până la 949 de unități, echivalentul unei variații de  -18%. Statisticile indică totuși un portofoliu mai bogat cu 165 de unități raportat la perioada similară a anului trecut.

Cea mai mare variație procentuală de la o lună la alta se poate observa pe segmentul apartamentelor de trei camere. Este consemnată aici o micșorare de 23%, de la 681 de unități în septembrie, la 524 în luna recent încheiată. Apartamentele de patru camere sunt singurele în cazul cărora statisticile indică chiar o creștere pe un interval de 30 de zile, de la 134 unități în septembrie, la 147 în octombrie 2012. Comparat cu intervalul similar al anului trecut, proprietarii au scos la închiriere cu 28% mai multe unități.

Prognoza specialiștilor

Cel mai probabil, proprietarii de apartamente au preferat să crească ușor pretențiile la anumite tipuri de apartamente ca măsură de siguranță pentru perioada imediat următoare. Noiembrie și decembrie sunt luni cu o dinamică scăzută pe acest segment rezidențial astfel că, în lipsa cererii, cel mai probabil chiriile vor scădea ușor. Fluctuațiile înregistrate în această perioadă, atât cele negative, cât și cele pozitive, sunt însă normale pe o piață stabilizată, variațiile înscriindu-se într-un plafon de sub 5% de la lună la lună și chiar și pe un interval de 12 luni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite