Mastodontul Dâmbovița Center are undă verde. Primarul Chiliman a retras procesul contra viitorului mall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-o cerere înregistrată ieri la Curtea de Apel Bucureşti, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a solicitat instanţei retragerea acţiunii judecătoreşti pe care a formulat-o în urmă cu trei ani contra Dâmboviţa Center, când procesul era pe cale să se finalizeze, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Pe 10 noiembrie 2009, primarul sectorului 1 a înaintat o acţiune la Tribunalul Bucureşti prin care solicita anularea Planului Urbanistic Zonal pentru controversatul proiect Dâmboviţa Center (Casa Radio).

Proiectul Dâmboviţa Center (Casa Radio) se referă la terenul de nouă hectare din zona Eroilor, mărginit de străzile Ştirbei Vodă, Calea Plevnei, Noica şi Splaiul Independenţei.

Terenul aparţine statului român şi a fost dat în parteneriat public privat prin Hotărârea de Guvern 1.494/2004 unor investitori privaţi. Contractul de parteneriat public privat a fost modificat prin Ordonanţa de Urgenţă 95/2006, aprobată prin Legea 122/2007.

Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat prin Hotărârea 106/30.03.2009 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Prin Planul Urbanistic Zonal se propunea un mall cu o suprafaţă desfăşurată de 16 hectare şi trei turnuri de birouri, având 26, 30 şi 34 de etaje.

Proiectul a fost contestat de Ordinul Arhitecţilor din România, de Uniunea Arhitecţilor din România şi de ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti. Principala critică s-a referit la funcţiunea de mall, care atrage zilnic zeci de mii de autoturisme şi sufocă traficul dintr-o zonă deja aglomerată.

Pe 10 noiembrie 2009, primarul sectorului 1, cel care trebuia să emită autorizaţia de construire pentru proiect, a solicitat Tribunalului Bucureşti anularea Planului Urbanistic Zonal. Cererea a facut obiectul dosarului 44429/3/2009, aflat în momentul de faţă în judecarea recursului la Curtea de Apel Bucureşti.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a solicitat ONG-urilor sprijin în această acţiune judecătorească. Asociaţiile Eco Civica şi Salvaţi Bucureştiul au formulat cereri de intervenţie în sprijinul primarului sectorului 1 în acest dosar.

“Nu trebuie neglijat nici aspectul oportunităţii urbanistice a acestui PUZ, care trebuie avut în vedere de autrorităţile deliberative ale administraţiei publice locale atunci când aprobă intervenţii de asemenea amploare asupra peisajului şi traficului urban. Astfel, se accentuează concentrarea comerţului de lux în mall-uri, deşi acesta ar trebui utilizat ca modalitate de revitalizare a arterelor din centrul vechi precum în alte metropole europene (Paris, Munchen, Budapesta etc.). Traficul în zonă, deja foarte aglomerat datorită situării pe ruta Drumul Taberei - Centru, se va amplifica datorită marii concentrări de maşini indusă de o dotare comercială important”, se spunea în cererea de chemare în judecată formulată de Chiliman în 2009.

“Această intervenţie distruge în mod iremediabil întreaga zonă în care este inserată, fiind constituită dintr-o masă construită enormă într-o zonă cu regim jos de înălţime şi dominată de vegetaţie. Acest proiect nu este legat organic de vecinătate şi nu crează spaţii urbane ci doar exploatează din punct de vedere comercial o enclavă în care clădirile sunt amplasate doar după criteriul profitului imediat şi al spectacolului ieftin. Acest fapt reiese şi din intenţia promotorilor de a amplasa replici ale unor elemente de parc de divertisment, care nu au nicio legatură cu centrul unei capitale europene”, se mai spunea în cerere.

“Oare ce l-a făcut pe Andrei Chiliman să îşi schimbe radical poziţia?”, se întreabă Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Aceasta mai arată că asociaţiile Eco Civica şi Salvaţi Bucureştiul, care au doar calitate de intervenient în sprijinul poziţiei primarului sectorului 1, nu pot continua procesul fără edil, iar “singura speranţă este ca instanţa să respingă cererea de renunţare la judecată”.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite