Cezar Zlatea, campion naţional la şah la opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţul este cel mai bun şahist din ţară la categoria lui de vârstă. El a strâns până în prezent 13 cupe şi trofee, 25 de medalii şi peste 50 de diplome la această disciplină. La Campionatul European s-a clasat pe locul şase.

Ioan Stoenică este „călător în ţara lui“

Cezar este în clasa a doua şi deja a adunat atâtea distincţii la şah cât nu reuşesc alţi jucători să strângă într-o viaţă. Părinţii i-au aranjat un loc special în bibliotecă unde i-au pus toate trofeele şi medaliile, dar rafturile au devenit deja neîncăpătoare.

Puştiul a participat până acum la zeci de concursuri de şah, atât în ţară, cât şi în străinătate, unde s-a clasat numai pe primele locuri. Cea mai importantă realizare a sa este obţinerea titlului de campion naţional la şah la categoria opt ani, competiţie desfăşurată vara trecută.

De altfel, în 2010 a participat şi la Campionatul European, care a avut loc în Serbia, unde a terminat pe poziţia 6. În toamnă, a urmat Campionatul Mondial unde Cezar s-a clasat pe locul 40 din 152 de participanţi. „Am reuşit să-l bat pe vicecampionul european şi am strâns şi şase puncte. Cred că puteam mai mult, totuşi“, spune băiatul cu încredere.

Joacă şah la seniori

Din cauză că nu prea mai are competitori în ţară de vârsta lui, Cezar a început să participe, în ultimele luni, la concursuri şi turnee la categoria 12-14 ani şi chiar la seniori, intrând în lista internaţională ELO (coeficient care defineşte nivelul unui jucător) cu peste 1.600 de puncte.

Nu câştigă tot timpul, dar micuţul este fericit că are ce învăţa de la cei cu experienţă. „Cei de vârsta mea greşesc imediat, de obicei. Seniorii joacă cu mai mare atenţie şi îmi place că învăţ lucruri noi de la ei“, susţine el.

A început să joace şah la cinci ani

Cezar a început să practice sportul minţii de la vârsta de cinci ani când i-a spus mamei lui că vrea neapărat să-i cumpere o tablă de şah. Femeia i-a explicat atunci că este prea mic pentru acest joc complicat, dar băiatul a reuşit să înveţe toate regulile până a doua zi. Afinitatea pentru matematică şi pentru logică, discipline de care şahul este strâns legat, o are chiar de la o vârstă mai mică.

„A învăţat foarte repede adunările simple, pe la patru ani. Pentru că nu avea voie la calculator, se juca la tastatură şi astfel a învăţat singur şi alfabetul“, povesteşte mama lui Cezar. 

Vrea să ajungă Mare Maestru

Văzând că micuţul este pasionat şi se pricepe foarte bine la şah, peste jumătate de an, părinţii l-au înscris la Clubul Şcolar nr. 2, sub îndrumarea profesorului Radu Chirilă. Cezar este mai timid din fire, dar a reuşit să se simtă în largul lui în preajma maestrului, care s-a îngrijit de el în mod special după ce a văzut că are de-a face cu un copil talentat: a început să-l mediteze acasă şi să-i dea diferite probleme din culegeri speciale.

Cu toate că este încă la început de drum, Cezar speră să ajungă la cel mai înalt nivel în şah: vrea să devină Mare Maestru, cel mai înalt grad la această disciplină. „Dacă nu reuşesc asta, măcar Maestru Internaţional“, spune băiatul.

ÎNTREBĂRI

Ce vrei să te faci când vei fi mare?
Când eram mai mic vroiam să mă fac şofer, dar acum aş vrea să devin arhitect. Oricum, nu mă las de şah.

Câte ore pe zi te antrenezi la şah?
Aproximativ trei ore. Când vin de la şcoală, îmi fac temele repede în maximum o oră, apoi mănânc, după care încep să rezolv diferite scheme din culegeri.

PROFIL:
Născut. 16 mai 2002, Bucureşti
Studii. Este în clasa a doua la Şcoala Generală nr. 89 „Nicolae Labiş“
Familie. Este singur la părinţi

Ce-i place:
„Îmi place să construiesc diferite machete de palate şi blocuri din piese lego. Îmi plac matematica şi desenele animate“, spune Cezar.

Ce nu-i place:
„Nu prea îmi place să vorbesc cu ceilalţi. De la şcoală, nu îmi place materia Muzică“, susţine băiatul.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite