Bucureşti: Cezar Ioan, ziaristul care pune vinul în valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învaţă oamenii să perceapă vinul ca pe o cultură şi nu ca pe o băutură care, consumată în grabă, dă o stare de bine.

PORTRET: Radu Oprea a dat SUA pe Dracula

În timp ce fiecare jurnalist are un domeniul de activitate, politic, economic, sau social, el are norocul să scrie despre două dintre pasiunile sale: vinul şi gastronomia.

Scrie despre mâncare de-ţi plouă în gură, iar cu vinul mai are de lucru, deoarece oamenii încă nu ştiu să caute în el savoarea şi nu alcoolul. De puţină vreme a lansat un ghid al vinurilor de supermarket numit „Cum să cumperi vinuri fără să-ţi iei ţeapă“. Cartea este un îndrumar al necunoscătorului care se plimbă printre rafturi în căutarea vinului potrivit.

„Ghidul se adresează atât pasionaţilor, împătimiţilor de vinuri, dar mai ales clienţilor obişnuiţi, fără cunoştinţe speciale în domeniu, oameni care de prea multe ori au căzut în plasa campaniilor de marketing ori s-au lăsat înşelaţi de etichete colorate, stălucitoare, ce servesc drept camuflaj pentru vinurile proaste“, spune Cezar.

Prima beţie la 4 ani
Scrie despre vinuri de şapte ani. A început cu un supliment la un cotidian central, acum are revista vinul.ro, iar zilnic, oferă celor interesaţi, pe blog, informaţii despre evenimentele din acest domeniu sau face cunoscut un restaurant în care s-a simţit bine.

Un ziarist eleveţian, venit în România pentru un proiect media, l-a inspirat să devină jurnalist de vin.
„Vinul nu este doar ca să te îmbeţi. E drept că cei mai mulţi caută alcoolul în vin, caută senzaţia pe care ţi-o dă băutura după ce o dai la repezeală pe gât. Vinul este cultură, cultură veritabilă, şi nu doar moft sau fiţă. Vinul, la fel ca şi mâncarea, reprezintă şi defineşte un popor - nu degeaba se zice că suntem ceea ce mâncăm“, povesteşte jurnalistul.

Recunoaşte însă că şi el a trecut prin etapa „necunoaşterii“. „M-am îmbătat prima dată la 4 ani. Bunicul mă pusese să trag cu furtunul dintr-o damigeană. M-au găsit dormind lângă ea. Apoi, am recidivat pe parcursul adolecenţei“, glumeşte el.

Se consumă vin nemodern
Să înveţi a degusta un vin este precum o lecţie despre senzaţii şi plăceri. Românii însă nu au învăţat încă această lecţie. „Se consumă un tip de vin care nu mai este la modă şi nici în concordanţă cu stilul mâncării. S-a trecut de la mâncărurile grele, precum sarmale, la cele uşoare însă vinul n-a urmat această tendinţă. Se beau vinuri demiseci, demidulci, însă uşor oxidate. Oamenii încep masa cu un vin şi se gândesc că trebuie s-o termine cu acelaşi, când la o masă bună se pot consuma şi şase-şapte tipuri de vin“, povesteşte Cezar.

O altă „pasiune“ a jurnalistului se numeşte Ana şi este fiica sa. Are 10 ani şi îi place deja un soi de vin franţuzesc, aclimatizat în România. Dar doar să-l miroasă. Asta pentru că, aşa cum se spune, aşchia nu sare departe de trunchi. 

Profil
Data naşterii:
17 februarie 1972, Buzău
Familie: are o fetiţă, Ana de 10 ani
Ocupaţie: critic de vin

Ce-i place
Să stau cu prietenii, să socializez şi să mă duc cu fiică-mea la un film 6D

Ce nu-i place
Traficul din Bucureşti, mutrele de oameni trişti, violenţa de orice fel şi nu-mi mai place crapul, indiferent cum ar fi gătit. Nu-mi mai plac oamenii acre nu sunt curioşi, mi se pare un defect de caracter de-a dreptul!

Întrebări şi răspunsuri

Cum s-a schimbat lumea vinului de când ai început să scrii despre ea?
În 2002 erau mai cunoscuţi patru producători şi şapte vinuri. Cu timpul, piaţa a început să se schimbe, gusturile să se transfirme, prejudecăţile să dispară. Avalanşa de vinuri de import, după integrarea în UE a fpcut ca oferta să crească şi să se diversifice. Clientul s-a trezit confuz, fără criterii de selecţie, în faţa unei oferte considerabile de vinuri la toate palierele de preţ şi calitate. De aceea am simţit nevoia scoaterii unui ghid al vinurilor de supermarket, ghid care conţine aprecieri asupra a 400 de vinuri.

O revista, un site, o carte. Ce mai urmează?
În perioada 8-11 noiembrie vom organiza un concurs de vinuri cumpărate de la raft. Va fi un juriu internaţional cu jurnalişti de la publicaţii de vin şi gastronomie.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite