Bucureşti: „Cernobîlul“ din Pipera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că în urma arderii cauciucurilor din Pipera au fost eliberate substanţe foarte toxice, numite dioxine, care pot duce la cancer mamar şi testicular. O comisie de anchetă va stabili cauzele şi vinovatul în cazul producerii incendiului din noaptea de sâmbătă spre duminică, la depozitul de anvelope de pe Şoseaua Pipera.



Aproximativ trei tone de cauciuc şi alte substanţe periculoase, cum ar fi cerneala tipografică, au ars în incendiul izbucnit aseară la depozitul de anvelope de pe Şoseaua Pipera. Specialiştii de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti spun că la arderea unor asemenea produse, în asemenea cantităţi se eliberează în atmosferă dioxine, nişte substanţe foarte periculoase pentru organismul uman, care pot duce la cancer mamar sau testicular. Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu susţin că nu există date care să confirme eliberarea dioxinei în atmosferă.

Riscuri imediate: bronşite

Medicul pneumolog prof. Constantin Marica a explicat pentru „Adevărul“ care sunt riscurile la care sunt expuşi bucureştenii în urma acestui eveniment. „Cei care au intrat în contact direct cu fumul pot suferi intoxicaţii, care dacă nu sunt tratate pot duce chiar la moarte“, a explicat prof. Constantin Marica.
Locuitorii care au inspirat fumul cu o concentraţie de noxe mai redusă pot face o intoxicaţie cronică, ce s-ar putea traduce în timp într-o bronşită, potrivit profesorului Marica. El le recomandă bucureştenilor să închidă ferestrele, iar pompierilor le cere să umezească bine zona în care s-a produs incendiul.

Clădirea va fi dezafectată

Printre norii de fum alb, vegetaţia şi clădirile care înconjoară spaţiul unde se afla depozitul de cauciuc se puteau zări ieri după-amiază braţele escavatoatelor şi utilajelor care lucrau la demolarea clădirii. Incendiul a fost stins aproape în totalitate, însă un echipaj de pompieri a rămas să supravegheze zona în eventualitatea reînceperii focului. „La locul incendiului au rămas cinci maşini cu apă, pentru a supraveghea zona. Clădirea urmează să fie dezafectată. Deocamdată nu se cunosc cauzele, vom întocmi un raport pe care-l vom da instituţiilor care anchetează cazul“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, locotenent Cătălin Eftene.
Fumul s-a ridicat la 200 de metri
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat că din cauza fumului care s-a ridicat aseară deasupra Bucureştiului, Capitala s-a transformat într-o zonă mai poluată decât Copşa Mică. De asemenea, Ionescu a precizat că norii de fum s-au ridicat la o înălţime de 200 de metri, ceea ce a reprezentat un avantaj pentru locuitorii din zonă. Din cauză că a bătut vântul, până şi bucureştenii din cartierele Rahova sau Militari au simţit mirosul de cauciuc ars.

Depozitul, în ilegalitate

Firma Rotis Lux, care opera depozitul de anvelope nu deţinea autorizaţie pentru depozitarea acestor produse şi nu era înscrisă în Registrul producătorilor şi deţinătorilor de materiale periculoase. „Pe autorizaţia veche, clădirea respectivă avea o capacitate de stocare de 1.000 de tone de produse periculoase. Prin lege sunt obligaţi, la o asemenea capacitate să se înscrie în Registrul deţinătorilor de produse periculoase“, a declarat Silvian Ionescu. Rotis Lux s-a ales, deocamdată, cu o amendă de 60.000 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite