Cerere de ajutor pentru pasajul Basarab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria cere Guvernului aproape 105 milioane de lei pentru exproprieri, ca să poată continua lucrările la Pasajul Basarab. Consilierii generali mai au de votat astăzi alte „ajutoare financiare” şi cereri de ridicare a unor blocuri-turn de până la 110 metri înălţime.

Suma totală pe care o cere Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) ajunge la aproape 1,3 miliarde de lei. Dacă Guvernul aprobă, cu aceşti bani s-ar continua mai multe lucrări de infrastructură pe terenuri pe care ar urma să se facă exproprieri, spun responsabilii din Primăria Capitalei.

Potrivit proiectului de hotărâre, este vorba despre şantierul de la Pasajul Basarab, unde despăgubirea a 16 proprietari costă 104.720.000 de lei.

În prezent, muncitorii au reluat lucrul, mutând utilităţile de pe şoseaua Nicolae Titulescu. „Pasajul propriu-zis poate fi făcut cu banii pe care îi dă Primăria, dar nu avem unde să-l extindem, pentru că terenul nu este curăţat de clădiri”, a declarat ieri, pentru „Adevărul”, şeful de şantier de la Pasajul Basarab, Ioan Ursu.

Lucrările au început la sfârşitul lui 2007, iar problema exproprierilor a apărut imediat. Împotrivirea oamenilor, incompetenţa autorităţilor şi procesele pe bandă rulantă au dus la întârzieri de 15 luni ale construcţiei.

Terenuri costisitoare

Cele mai scumpe exproprieri sunt însă de făcut la viitorul tronson care ar lega nordul de sudul Capitalei: 1.065.500.000  de lei.

Cele mai multe despăgubiri de plătit sunt la lucrarea de pe Siseşti-Ionescu de la Brad, unde 136 de proprietăţi trebuie achitate cu 85.000.000 de lei. 

Şantierul de pe bulevardul Tudor Vladimirescu necesită şi el 14.875.000 lei pentru a expropria cele 30 de proprietăţi, în timp ce “Străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu” costă 10.625.000 de lei doar la capitolul exproprierii a 23 de proprietari.

Alte proiecte de votat azi

Pe ordinea de zi a consilierilor generali există, pe lângă cererea de bani pentru lucrările de infrastructură, mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) care presupun construirea a patru zgârie-nori. Cel mai înalt, de 110 metri, este situat în cartierul Timpuri Noi, urmat de două a câte 90 de metri, în cartierul Ferentari şi în zona Pasajului Lujerului.

Un alt imobil de 80 de metri ar putea fi ridicat, dacă va fi votat proiectul de hotărâre, în apropiere de podul Băneasa, în sectorul 1.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite