Centrul Istoric, din nou la start

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a organizat o licitaţie de atribuire a lucrărilor pe străzile rămase nefinalizate din zona Lipscani. Pentru cei patru ani de săpături în zona veche a oraşului, primăria a cheltuit în jur de 10 milioane de euro, se pregăteşte să mai dea 1,4 milioane de euro pentru noile lucrări şi are un proces în care ar putea pierde alte 17 milioane de euro.


Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat în noiembrie 2004, când a fost semnat acordul de împrumut între Primăria Capitalei şi BERD. În mai 2006 a fost lansat în dezbatere publică, şi în septembrie contractul de proiectare şi execuţie a fost adjudecat prin licitaţie publică internaţională firmei Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania.

Contractul avea o valoare de 24, 75 de milioane de euro cu tot cu TVA şi durata de execuţie de 18 luni. Contractul a fost finanţat de către BERD - 7,3 milioane euro, Guvernul Olandei - 1.8 milioane euro, restul sumei fiind asigurat de primărie. „Aceasta a fost valoarea contractului însă la momentul semnării nouă nu ni s-a dat decât un avans de 5 milioan ede euro. Mai apoi am mai primit 3,7 milioane de euro. S-a mai plătit pentru firmele de consultaţă dar şi pentru firma Apolodor care a avut sarcina să conserve lucrările făcute de noi”, a explicat pentru „Adevărul de Seară”, Şerban Georgescu, reprezentantul Sedesa.

Între Primărie şi Sedesa, amor cu năbădăi


Lucările s-au dovedit a fi mai complicate decât se crezuse iniţial, fiind descoperite vestigii arheologice care trebuie conservate. Asta a implicat atât mărierea duratei de execuţie a lucrării cât şi suplimentarea costului. Astfel, în ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat un buget suplimentar pentru proiect de 9,7 milioane de euro. „Acesta a fost doar un proiect votat, noi n-am văzut un leu din acei bani”, a mai declarat Georgescu.

În noiembrie 2008 lucrările au fost sistate din pricina unor neînţelegeri pe tema modalităţilor de plată apărute între municipalitate şi firma constructoare. Sedesa a reclamat faptul că n-a fost plătită pentru lucrările efectuate, primăria a invocat drept motiv calitatea proastă a lucrpărilor şi slaba organizare. S-a încercat reluarea lucrprilor în august 2009, când Sedesa a mai primit doar 500.000 de euro şi promisiunea de a i se plăti toate datoriile însă pacea n-a durat decât o lună pentru că primarul Oprescu a anunţat rezilierea contractului.

O licitaţie cu şanse de anulare

Sedesa a acţionat în judecată primăria cerând pagube de aproximativ 17 milioane de euro. Deşi există un proces între cele două părţi, potrivit reprezentanţilor Sedesa, Primăria Capitalei a demarat organizarea de licitaţii pentru continuarea lucrărilor din Centrul Istoric, lucrări care vor dura, potrivit caietului de sarcini, 6 luni şi vor costa în jur de 1,4 milioane de euro.  


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite