Cel mai scump masterat costă 30.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară“ a realizat topul celor mai scumpe programe de masterat din  universităţile de stat din Capitală. Cele mai costisitoare specializări sunt cele din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) care ajung chiar şi la 30.000 de lei pe an.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti deţine recordul în privinţa celor mai scumpe programe de masterat. Astfel, un masterat în Arta Montajului şi a Sunetului de Film costă 30.000 de lei pe an. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ, preţul este explicabil în condiţiile în care învăţământul artistic este cel mai scump peste tot în lume.

„La Film se investeşte în în aparatură, în proiectare, în studiouri. Cheltuielile sunt foarte mari. Oricum, avem mai puţini studenţi la taxă ca în anul trecut şi sunt specializări unde sunt doar locuri subvenţionate de la bugetul de stat“, a spus rectorul UNATC, Gelu Colceag. Astfel, la toate cele şase specializări anul acesta sunt doar 5 locuri cu taxă, în condiţiile în care la Arta Regiei de Film şi TV şi la Arta Imaginii de Film şi TV nu există niciun loc cu plată.
Înscrierile se vor desfăşura în perioada 15-17 septembrie, iar examenele vor avea loc între 20 şi 22 septembrie. Masteratele de la Facultatea de Teatru, unde admiterea abia s-a încheiat, sunt mai ieftine decât cele la Film, adică 8.000 de lei la Arta Regiei de Teatru, şi 6.000 de lei la Scriere Dramatică.

La Jurnalism, taxă mai mare cu 1.000 de lei
Universitatea din Bucureşti (UB) a înregistrat cea mai mare concurenţă la studiile de licenţă din acest an, iar specializările au devenit cele mai căutate din ţară. Şi taxele de şcolarizare au crescut cu circa 20% faţă de anul trecut. Cele mai scumpe masterate sunt cele din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, acestea fiind printre cele mai dorite specializări an de an.

Comparativ cu anul trecut, cel mai mult a crescut taxa la Jurnalism, adică de la 2.500 de lei la 3.500 de lei. O nouă sesiune de admitere este programată în luna septembrie. Una dintre puţinele universităţi de stat ce au menţinut taxa de şcolarizare este Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală. „La noi masteratul este de 3.600 de lei pe an. Faţă de anul trecut, nu a fost mărită taxa de şcolarizare tocmai pe fondul crizei economice“, a declarat directorul de comunicare al ASE, Florina Mohanu.

Taxe mai mici în provincie
Alte universităţi practică taxe mai mari la studiile de licenţă decât la cele de masterat. La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Capitală, masteratul costă 3.400 de lei anual, iar studiile de licenţă 6.000 de lei anual.

În provincie, taxele de şcolarizare la masterat sunt mai mici. La Universitatea din Piteşti, de pildă, un an de master costă 2.500 de lei. La Universitatea Valahia din Târgovişte şi Alexandria, şcolarizarea anuală este de 2.500 de lei, dar studenţii pot beneficia de o reducere de 200 de lei dacă achită suma integrală până la 15 decembrie 2010.

Topul celor mai scumpe masterate
UNATC - Arta de Montajului şi a Sunetului de Film, 30.000 de lei/an
UNATC –Arta Regiei de Teatru, Arta Coregrafului, 8.000 de lei/an
UNATC -Scenaristică, Producţie de Film, Scriere Dramatică, Design de Lumină şi Sunet, 6.000 de lei/an
Universitatea Politehnică, 5.000 de lei/an
Universitatea de Muzică, 4.800 de lei/an
Universitatea Tehnică de Construcţii, 4.800 de lei/an
Universitatea de Arte, 4.000 de lei/an
USAMV- Medicină Veterinară ,4.000 de lei/an
ASE, 3.600 de lei/an
UB -Jurnalism şi Ştiinţe Politice, 3.500 de lei/an

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite