Cea mai mică pâine va avea 200 de grame. Proiect împotriva brutarilor care micşorează gramajul şi păcălesc consumatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat un proiect de ordin care stabileşte cantităţile minime pentru pâine, astfel încât românii să nu mai fie păcăliţi la gramaj.

Ultimele controale ale comisarilor au scos la iveală faptul că mulţi producători de pâine variază gramajul, micşorând periodic cantitatea cu până la 20 de grame pe bucată, în scopul de a-şi majora profiturile. În acest mod, consumatorii sunt păcăliţi constant, deoarece nu au cum să sesizeze variaţiile de greutate.

Potrivit proiectului de ordin iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Cosnumatorilor, pâinea comercializată pe piaţă va trebui să aibă o cantitate netă de minim 200 de grame, iar creşterea greutăţii va fi permisă doar din 100 în 100 de grame.

Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată.

Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete apărute din cauza pierderii de umiditate în timpul comercializării. Va fi permisă o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10% pentru pâinea de 300 de grame, de 9% pentru produsele care cântăresc 400-500 de grame, de 7,5% pentru pâinea de 600-1.000 de grame şi de 7% pentru o cantitate mai mare de un kilogram.

Reprezentanţii Rompan, patronatul din industria pâinii, recunosc aceste practici ale producătorilor care vând pâine umplută cu aer şi susţin proiectul de ordin.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite