Ce trebuie să ştiţi despre recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 20 şi 31 octombrie, un recenzor vă va bate la uşă şi vă va întreba date legate de locuinţă, de ocupaţie şi nivelul de trai.

Recenzorul vă va bate la uşă la o dată şi o oră stabilită de comun acord cu administratorul sau preşedintele blocului. Acesta va pune la avizier sau pe uşa imobilului un anunţ cu privire la vizita recenzorului.

Dacă sunteţi ocupat în timpul săptămânii, este bine să ştiţi că recezorii lucrează şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Dacă nu răspundeţi la recensământ sau daţi date false veţi fi amendaţi cu sume de până la 5.000 de lei

În momentul vizitei recenzorul este obligat să se prezinte şi să vă arate buletinul de identitate şi legitimaţia de serviciu. La rândul dumneavostră, trebuie să îi prezentaţi buletinul sau doar CNP-ul dumneavoastră, iar dacă daţi date şi despre ceilalţi membri ai familiei, trebuie să aveţi CNP-ul acestora. Alte documente nu mai sunt necesare.

Chestionar doar cu buletinul

Recenzorul nu trebuie neapărat invitat în casă. Va urma un interviu de aproximativ 20 de minute, în cadrul căruia trebuie să răspundeţi la întrebările a opt chestionare. Sunt chestiuni  legate de gospodărie, locuinţă, persoane plecate în străinătate, orele de lucru sau dificultăţi de vedere ori vorbire.

Toate cele opt formulare care trebuie completate le puteţi găsi pe site-ul www.recensamantromania.ro. “Oamenii trebuie să-şi cunoască foarte bine locuinţa pentru că există şi întrebări de tipul: câţi metri pătraţi are bucătăria”, a explicat Luminiţa Marin, recenzor în sectorul 2.

Atenţie, există şi întrebări de verificare, astfel încât dacă minţiţi veţi fi prinşi şi amendaţi.

“Şi recenzorii pot fi amendaţi dacă nu completează corect chestionarul sau nu verifică informaţia, chiar dacă nu au documentele justificative, întrucât nu este obligatorie prezentarea niciunui act în afară de cartea de identitate”, a mai explicat recenzorul.

La finalul interviului, recenzatul are obligaţia să verifice cele înscrise de recenzor şi să semneze.   

La ce e bun recensământul

Datele recensământului vor fi făcute publice în anul 2014. Informaţiile colectate vor putea descrie :
- fenomenul de îmbătrânire a populaţiei;
- creşterea gospodăriilor de persoane singure sau familii monoparentale;
- evaluarea numărului şi structurii generaţiilor care convieţuiesc în cadrul familiei;
- structura familiilor după numărul de copii şi cel al copiilor întreţinuţi;
- componenţa familiilor după relaţiile de rudenie sau parentale;
- statutul femeilor în cadrul familiei;
- fenomenul migraţiei, în special al migraţiei temporare, la muncă în străinătate şi altele.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite