Ce ne place şi ce nu ne place la „Disney” de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare parc de distracţii din Capitală are aparate distractive, dar trebuie să plăteşti minimum 50 de lei ca să intri. În plus, preţurile la mâncare sunt mari şi spaţiul este cam strâmt.

Terra Park, singurul parc de distracţii care poate fi luat în cosiderare din Bucureşti a fost inaugurat duminică cu surle şi trâmbiţe, la eveniment fiind prezenţi aproximativ 1.200 de invitaţi.

De la ora 15.00 până înspre 23.00, bucureştenii au vrut să se bucure din plin de prima zi de „ciocanele“ care te-ntorc cu capu-n jos şi de celelalte aparate aduse din Italia.

Peste 6.800 de vizitatori au fost la deschidere. Ei s-au declarat satisfăcuţi de cele 30 de echipamente, dintre care 17 în aer liber, pentru adulţi şi 13 în interior, pentru copii.

Reporterii „Adevărul“ au vizitat şi ieri parcul de pe bulevardul Timişoara nr. 8A şi au încercat să puncteze lucrurile care le+au fost pe plac, dar şi cele care lasă de dorit.

Plăteşti 50 de lei ca sa intri

În prmul rând, un lucru mai puţin pozitiv este faptul că locul de distracţii este situat departe de centru, în cartierul Militari, unde traficul este destul de anevoios. Prin zonă trec, totuşi, mai multe mijloace de transport în comun, deci puteţi să lăsaţi maşina acasă: tramvaiele 8, 25 şi 35, autobuzele 137, 138, 105, 168, 268, 368 şi troleibuzele 90, 91 şi 93.

Parcul nu este foarte vizibil din stradă, noroc cu un panou publicitar montat în mijlocul bulevardului care vă anunţă că aţi ajuns la locul potrivit. Acolo vă aşteaptă o parcare de aproximativ 500 de locuri, deci, cel mai probabil, nu veţi avea probleme că nu aveţi unde să lăsaţi autoturismul.

Cea mai mare problemă, din punctul nostru de vedere, este faptul că la intrare trebuie să îţi cumperi o cartelă pe care trebuie să o încarcaţi cu minimum 50 de lei.

Astfel, veţi avea 50 de puncte pe care le puteţi folosi cum doriţi pe parcursul unui an, în maximum trei vizite. Problema este că poate nu doriţi, cel puţin acum la început, să încercaţi mai multe aparate de această sumă de bani. Reprezentanţii parcului susţin că vor repara acest inconvenient.

O răcoritoare costă 8 lei

Preţurile sunt destul de mari, oricum, şi este posibil să terminaţi destul de repede punctele: pentru o tură în Willis Tower, un turn de peste 50 de metri care te duce până în vârf şi apoi jos, în doar câteva secunde, te costă 15 puncte (adică 15 lei pentru cel mai ieftin “abonament”), iar pentru cursele destinate copiilor trebuie să scoateţi din buzunar în jur de 4 lei.

Preţurile la mâncare şi băutură sunt destul de piperate. Pentru un hotdog eşti taxat cu şase puncte, iar o băutură răcoritoare costă 8 puncte de pe card. Parcul reprezintă, oricum, o gură de aer, într-o capitală europeană fără prea multe posibilităţi de distracţie.

Managerul proiectului Terra Park este Doina Gângoe, cea care administrează şi fabrica de diamante sintetice Rami Dacia. Cu o investiţie de 25 de milioane de euro, parcul deschis odată cu venirea frigului, va aduce profit abia peste trei ani, potrivit previziunilor optimiste ale organizatorilor.

Potrivit Doinei Gângoe, banii investiţi provin atât din fonduri proprii, cât şi din credite. Pentru a putea să ajungă pe profit, şi numărul vizitatorilor ar trebui să fie constant. “Ne așteptăm la 600.000 de vizitatori în primul an de funcționare. Este un business pe termen lung”, a declarat Doina Gângoe, executive manager al parcului.

Proprietarii parcului nu se opresc aici. Aceştia îşi propun să mai aducă un rollercoaster şi să construiască şi un hotel, ca să atragă şi investitori străini. Acţionarii Rami Dacia, dezvoltatorul parcului, sunt Asociaţia Salariaţilor Rami Dacia cu o participatie de circa 79% şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu aproape 22%.

Avatanje şi dezavataje la Terra Park:

-    30 de aparate noi aduse din Italia asigură distracţia
-    există restricţii de înălţime la fiecare aparat pentru siguranţa vizitatorilor
-    multe legături RATB
și
-    preţurile la mâncare şi băutură sunt destul de mari
-    aparatele de afară se inchid peste aproximativ o lună

Disneyland California, de şase de ori mai mare decât Terra Park

Nu poţi vorbi de parcuri de distracţii fără să aduci în discuţie numele Disneyland, fie că te referi la cel de la Paris, Franţa, sau la cel din California, SUA. Chiar dacă acestea sunt cele mai faimoase din lume, există destule alte parcuri care pot concura şi chiar întrece cele două legende în domeniu, cum este Cedar Park sau Six Flags, ambele din SUA.

La Parcul de distracţii Disneyland Resort, situate în Marne la Valee în Paris, cardul de acces ajunge la 70 de euro de persoană pentru o zi şi distracţia este pe măsură. Parcul cuprinde două secţiuni, Walt Disney Studios şi Disneyland Park, şapte hoteluri, două centre de convenţii, un teren de golf, o zonă dedicată vieţii de noapte, restaurante, baruri, cinematografe, teatre, magazine.

Toate pe o suprafaţă de 2.000 de hectare, adică de şase de ori mai mare decât Terra Park din Bucureşti. Acesta a fost deschis în 1992 şi este al doilea parc tematic Disney construit în afara SUA, după cel din Tokyo. La Disneyland Paris vin în jur de 15 milioane de vizitatori anual.

Cel mai căutat loc din lume

Tatăl replicii din Paris, Disneyland din  Anaheim, California, a adunat de la înfiinţarea sa, în 1955, în jur de 600 de milioane de vizitatori, păstrându-şi reputaţia de cel mai căutat loc de distracţie din lume. Accesul pentru întreaga zi este de aproximativ 65 de dolari.

Cedar Point din Ohio, USA, rămâne însă preferatul publicului, potrivit site-urilor de profil. Preţurile pentru un bilet ajunge la în jur de 40 de dolari, iar clienţii sunt mulţumiţi nu doar de rollercoaster, ci şi de entuziasmul angajaţilor.

La fel de bine văzut este şi Six Flags Magic Mountain din Los Angeles, unde intrarea costă în jur de 50 de dolari, dar merită toţi banii, potrivit cunoscătorilor. Zeci de caruseluri şi toboganele cu apă aduc mii de oameni în fiecare zi, pe timpul verii în mod special, în parcul tematic american.

Unde poţi să te distrezi acum în Capitală

Capitala duce lipsă de locuri de distracţie. Astfel, în weekenduri, bucureştenii ies cu micuţii în Orăşelul Copiilor din zona Brâcoveanu sau în centrele comerciale unde au locuri  amenajate special pentru prichindei, cum este AFI Palace.

Adulţii, în schimb se distrează într-una din cele patru săli de escaladă, fac bungee jumping în Herăstrău sau merg la un film la cinematografele 3D din oraş. De altfel, ieşirea la o bere în Centrul Istoric este considerată o modalitate de relaxare pentru mulţi oameni. 


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite