Ce cadouri trimit bucureştenii famiilor din Spania şi Italia: mărţişoare, şoric şi murături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de pachete sunt trimise zilnic în Europa, cu autobuzul. În cutiile burduşite cu bucate româneşti şi-au găsit loc şi daruri mai puţin obişnuite, precum mărţişoare. „Aşa-i românul, dacă nu are bani, trimite tot ce găseşte prin casă”, explică un curier.

Cu 10 zile înainte de Crăciun, la serviciul de curierat al Atlassib din Rahova cu greu îţi faci loc dacă vrei să trimiţi un pachet la o cunoştinţă din Europa. Reprezentanţii firmei de curierat susţin că, în luna decembrie, numărul solicitărilor este cu 60% mai mare ca într-o lună normală.

Încă de la intrarea în depozitul de colectare a pachetelor cu destinaţii externe din curtea Atlassib se simte mirosul de bucate româneşti. „Am o fată în Italia şi vreau să-i trimit nişte varză murată ca sa facă sarmale, murături şi niste carne de porc pentru câteva fripturi, ca să se simtă ca acasă la mama ei, aici, de unde a plecat acum doi ani”, spune Alexandrina Popa, o doamnă care se chinuia să acopere mirosul de varză din cutii cu mai multe ziare.

image

De Crăciun, cu drag, un mărţişor

În spatele ei, un domn tot de-o vârsta venerabilă făcea ultimele retuşuri coletului care cântărea aproape 10 kilograme. „Fata mea este în Belgia, la fel şi cei trei băieţi. Mi-au făcut toţi nepoţei, iar acum le-am cumpărat hăinuţe, pentru că se plângeau că viaţa e scumpă acolo şi nu-şi mai permit multe de sărbători. Şi le-am mai pus şi nişte cârnaţi, şorici şi murături, exact cum mi-au cerut”, detaliază Niculae Niculae, un bunic de 60 de ani.

Sunt însă şi bucureşteni care, în lipsă de bani, trimit la copii şi daruri mai puţin obişnuite. „Nu ni se mai pare anormal să vedem în cutii, în această perioadă, ţelină, morcovi sau tocăniţe. Dar parcă nu poţi trece cu vederea când vezi mărţişoare ca de exemplu. Aşa-i românul, dacă nu are bani de un cadou trimite ce găseşte prin casă”, ne explică Octavian Şandor, şeful de depozit.

Bucureştenii trimit şi bani în străinătate. „Fiecare client trimite în medie 100 de euro, faţă de 300-400 de euro de persoană, cât se trimit, în medie, din Italia”, adaugă Şandor.

Cele mai scumpe, coletele pentru Spania şi Suedia

Potrivit reprezentanţilor Atlasib, se se întâmplă foarte des ca oamenii să plătească pentru livrarea coletelor în străinătate mai mult decât au dat pe produsele pe care le-au cumpărat ca să le dăruiasă. Cel mai scump este transportul până în Spania, Suedia şi Portugalia, pentru care bucureştenii scot din buzunare 20 de euro pentru un pachet de până în 10 kilograme. Cei care trimit cadouri în Germania, Belgia, Olanda şi Elveţia plătesc pentru aceeaşi limită de kilograme 10 euro, iar pentru Italia sau Franţa 15 euro.








București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite