Bucureşti: Ce şcoli caută românii în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În topul preferinţelor tinerilor care vor să studieze la universităţi de prestigiu din afară se numără economia şi relaţiile internaţionale. 20 de universităţi şi 40 de şcoli de business din lume îşi prezintă oferta de masterate, doctorate şi MBA-uri până în această seară, la Hotelul Intercontinental.

Mai citiţi şi:

Mii de tineri sunt aşteptaţi astăzi, de la ora 18.00, la târgul QS World MBA Tour pentru a consulta oferta şcolilor de business chiar de la reprezentanţii acestor instituţii. Aseară, aproximativ 2.000 de studenţi au participat la QS World Grad School Tour, târgul de masterate şi de doctorate. La eveniment au venit 20 de universităţi de prestigiu din lume, printre care Pepperdine, George Washington, Manchester Business School şi Emlyon Business School.

38.000 de dolari, taxa anuală la Pepperdine
Potrivit organizatorilor, cele mai căutate sunt masteratele. Un an de studii masterale la Pepperdine University din Statele Unite costă 38.000 de dolari. Cei care preferă Franţa pentru studii pot alege Emlyon Business School. Un masterat în management costă 10.000 de euro pentru tinerii din Uniunea Europeană şi 15.000 de euro pentru cei care nu fac parte din UE. La WU Vienna University, studenţii din Uniunea Europeană pot urma un masterat sau un doctorat gratuit. Taxa pentru cei din afara UE este de 360 de euro anual.

Atraşi de economie şi de media
Zoya Zaitseva, senior operations manager al companiei QS, organizatorul evenimentului, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că, spre deosebire de tineri din alte ţări, românii sunt orientaţi în funcţie de cerinţele pieţei muncii, spre specializările din domeniul economic. „Ştiinţele economice şi media sunt cele mai căutate domenii de către români. În alte ţări, tinerii preferă limbile străine şi literatura“, a explicat organizatorul.

Dacă taxele universităţilor au crescut de la an la an în ultimul deceniu, în 2009 acestea au rămas aceleaşi, motivul fiind criza economică. Schimbări au intervenit, însă, în resursele de finanţare ale studenţilor. „Din cauza contextului economic actual companiile au renunţat să mai acorde împumuturi“, a declarat Zoya Zaitseva.

Burse de studiu pentru studenţii merituoşi
Universităţile oferă burse de studiu celor mai buni studenţi. Acestea pot acoperi fie o parte din costuri, fie în întregime. De asemenea, organizatorul QS oferă burse în valoare de 1,6 milioane de dolari. Cei interesaţi pot aplica pe http://www.topuniversities.com/gradschool.

O altă posibilitate de a obţine o bursă este Fundaţia „Dinu Patriciu“, prezentă la eveniment. Valoarea totală anuală a burselor din programul „Orizonturi Deschise“ este de 1,5 milioane de dolari.Una dintre vizitatoarele târgului, Vlădulescu Diana, în vârstă de 20 de ani, a venit special de la Călăraşi pentru a consulta oferta de masterate. „Îmi doresc ca după ce termin facultatea să urmez un masterat în Relaţii Internaţionale în străinătate. Pentru asta trebui neapărat să obţin o bursă“, a spus tânăra.

Top cinci cele mai dorite specializări
1. Economie
2. Relaţii Internaţionale
3. Finanţe
4. Media şi Relaţii Publice
5. Marketing

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite