Câţi bucureşteni mai sunt bucureşteni: de unde provin cei mai mulţi români stabiliţi în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitul precum că moldovenii sunt cei mai mulţi provinciali care îşi părăsesc locurile natale pentru a veni în Bucureşti este spulberat de cel mai recent studiu al Institutului Naţional de Statistică.

Potrivit statisticilor, anul trecut, aproximativ 21.000 de români s-au stabilit în Capitală, însă dintre aceştia doar 20% provint din Moldova, iar jumătate dintre ei îşi au originea din Muntenia.

Mai exact, analiza ZF, realizată pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că în 2011 circa 11.000 de munteni (din judeţele Teleorman, Ilfov şi Prahova), 4.100 de moldoveni (din judeţele Bacău, Vaslui şi Galaţi), 2.500 de olteni (din judeţele Olt, Gorj şi Dolj) şi 1.270 de ardeleni (din judeţele Braşov, Hunedoara şi Maramureş) şi-au stabilit domiciliul în municipiul Bucureşti.

Cei mai mulţi munteni care s-au mutat anul trecut la Bucureşti provin din Teleorman (1.730 de persoane), Ilfov (1.474) şi Prahova (1.324), în timp ce din regiunea Moldovei cei mai mulţi care şi-au schimbat domiciliul în Bucureşti provin din Bacău (708 persoane), Vaslui (669) sau Galaţi (661).

"Pentru numărul mare de munteni care se stabilesc anual în Capitală explicaţia o reprezintă apropierea geografică de Bucureşti şi faptul că judeţe precum Tele­orman, Călăraşi sau Giurgiu sunt foarte sărace, migraţia populaţiei este mai mare către Bucureşti, pentru că acolo şomajul este neglijabil. În schimb, Bucureştiul nu mai reprezintă un punct de interes pentru moldoveni la fel cum reprezenta în trecut, având în vedere că statisticile recensă­mântului arată că majoritatea celor din Moldova preferă să plece în străinătate", a declarat pentru aceaşi sursă profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demo­grafice "Vladimir Trebici" al Aca­demiei Române.

El admite însă că datele statistice ar trebui să fie privite puţin cu rezervă, pentru că într-un singur an nu pot fi analizate fluxurile majore de migraţie.

Statisticile INS mai arată că peste 320.000 de români şi-au schimbat domiciliul între judeţe diferite în 2011, numărul acestora fiind în scădere cu aproximativ 30% faţă de 2010.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite