Bucureşti: Marş romano - catolic împotriva clădirii Cathedral Plaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii romano-catolici au început astăzi protestul împotriva deciziei de continuare a lucrărilor la clădirea de birouri Cathedral Plazza, aflată în vecinătatea Catedralei "Sfântul Iosif", din capitală. La marşul care a început după ora 12.00 sunt aşteptaţi circa 5.000 de oameni veniţi din toată ţara.

Update 14.30 Cei 80 de clerici din Arhidieceza Romano-Catolică din Bucureşti, alături de reprezentanţi ai Bisericii Armene şi de Nunţiul Apostolic Francisco-Javier Lozano, aflaţi printre protestatarii care participă la marşul din Capitală, au rostit o rugăciune în faţa Guvernului.

Protestatarii poartă pancarte pe care scrie: "Aţi distrus inima oraşului, nu distrugeţi şi inima bisericii", "Bucureştiul moare, de ce nu vă doare?", "În , omorâţi valorile României? Acum Catedrala Sf. Iosif şi Biserica Armenească".

Printre participanţii la marş se află reprezentanţi ai Bisericii Armene, Bisericii Greco-Catolice, Parohiei Romano-Catolice Sf. Francisc de Assisi din Târgovişte, Ordinului Sf. Ioan, Ordinului Franciscan Capucin din Nehoiu, Congregaţiei Suroriloe Franciscane Misionare de Assisi, Asociaţiei Familiilor Catolice "Dimitrie Ghika", precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii civice.

Astăzi, toate bisericile ce aparţin Arhiepiscopiei Romano Catolice din Bucureşti vor fi închise în semn de protest.
Din cadrul Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti fac parte bisericile catolice de pe întreg teritoriul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei.

Citiţi şi:

Bucureşti: Turnurile lipite de biserici, pericol pentru patrimoniu

Bucureşti: Pagubele incendiului de la Biserica Armenească nu au fost încă stabilite

Singurul lăcaş de cult romano - catolic în care a fost oficiată astăzi Sfânta Liturghie este Catedrala Sfântul Iosif. De aici credincioşii au plecat spre Strada General Berthelot, Calea Victoriei, Bulevardul Bălcescu, Bulevardul Magheru, Lascăr Catargiu şi Piaţa Victoriei. Aici se va depune o petiţie la Guvernul României în sprijinul Catedralei şi al tuturor monumentelor istorice şi de cult aflate în pericol.

Manifestanţii spun că cele 19 etaje ale clădirii cu o înălţime de 75 metri ar putea pune în pericol rezistenţa Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din Capitală.

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei, acţiunea se doreşte a fi un act de protest faţă de nerespectarea legilor în România şi a distrugerii la care sunt supuse monumentele istorice şi de cult din Bucureşti şi din întreaga ţară.

"Facem aceasta spre a ne exprima protestul pentru modul în care este tratată Biserica Catolică de către autorităţile statului. Cerem dreptate în cazul Catedralei Sf. Iosif, Bisericii Armeneşti şi al tuturor monumentelor istorice agresate în capitală şi în întreaga ţară, puse în grav pericol. În deplin respect pentru Bucureşti si pentru valorile lui, facem apel pe această cale la toţi oamenii de bună credinţă să se alăture demersului nostru”, a declarat Înalt Prea Sfinţitul Mons. Dr. Ioan Robu.

Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti (ARCB) a cerut ajutorul autorităţilor statului, în 27 iunie, după ce lucrările de construcţie la clădirea de birouri de lângă Catedrala Catolică Sf. Iosif au primit, pe 25 iunie, undă verde din partea Curţii de Apel Ploieşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite