Bucureşti: Hotel şi restaurant la Catedrala Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul final al Catedralei Mântuirii Neamului a fost prezentat ieri şi cuprinde, pe lângă lăcaşul de cult, un restaurant, librării, două hoteluri şi săli pentru seminarii. Reprezentanţii Patriarhei estimează că lucrările vor începe la sfârşitul acestui an, în funcţie de obţinerea tuturor avizelor, şi că vor fi terminate în circa şase ani.

Întregul complex al Catedralei Mântuirii Neamului se va întinde pe 11 hectare, în zona Arsenalului, lângă Palatul Parlamentului. „Construcţia va cuprinde catedrala şi alte două clădiri anexe, una pentru personalul administrativ şi alta cu locuri de cazare şi de luat masa pentru pelerini.

Cinci din cele 11 hectare sunt destinate parcului catedralei“, a declarat, ieri, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica. Catedrala va fi construită în stil bizantin, va avea cinci etaje , 12 lifturi şi 250 de locuri de parcare subterane.

Potrivit reprezentantului Patriarhiei, suma estimată pentru catedrală este de circa 400 de milioane de euro, bani proveniţi din donaţii, dar şi de la autorităţile statului. „Au fost realizate studiile geotehnice, topometrice şi s-a făcut intabularea, urmând ca lucrările să fie demarate cel mai probabil la sfârşitul acestui an, după obţinerea tuturor avizelor necesare. Ulterior, în funcţie de fonduri, vor fi construite şi cele două clădiri anexe“, a explicat Stoica.

Rezistenţă la cutremure
Deşi catedrala este proiectată pe un teren cu risc seismic, unul dintre coordonatorii proiectului, inginerul Eugen Iordăchescu , susţine că viitoarea construcţie va face faţă chiar şi unui cutremur de opt grade pe scara Richter. „Vom plasa izolatoare între pământ şi clădire, care vor diminua desprinderea clădirii de sol“, a spus Iordăchescu, citat de NewsIn. Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei piatră de temelie a fost pusă în urmă cu doi ani pe terenul din apropierea Hotelului Marriott, va avea o capacitate de peste 5.000 de enoriaşi.

Controverse pe locul de amplasare
Ani la rând, amplasarea Catedralei Mântuirii Neamului a stârnit discuţii. Primul loc ales pentru ridicarea lăcaşului de cult a fost zona Unirii, dar terenul era inundabil. Ulterior, amplasarea în zona Pieţei Alba-Iulia a fost abandonată din cauză că era prea aproape de bulevard. Propunerea celui de-al treilea amplasament al catedralei, Parcul Carol, a dus chiar la proteste în stradă. Parlamentul a votat în 2006 o lege pentru aprobarea construcţiei pe amplasamentul din Dealul Arsenalului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite