Bucureşti: Cătălin Cornea vrea să înfiinţeze prima academie de dresaj (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul instruieşte câini de aproximativ 14 ani, iar pasiunea de a înţelege şi descoperi animalele o are din copilărie.

Galerie foto

Mai citiţi şi: Terapie cu câini pentru înveselirea bătrânilor

NĂSCUT
24 august 1976, în Bucureşti

STUDII
Facultatea de Psihologie, Universitatea „Titu Maiorescu“, master în psihologie

OCUPAŢIE
Instructor dresor

Ce-i place
„În primul rând, îmi plac câinii. Mai sunt pasionat de muzică, dans, dar cel mai mult pot spune că îmi place actul artistic, oricare ar fi el. Eu văd dresajul ca pe un act artistic“, spune Cătălin.

 

image
image

Ce nu-i place
Tânărul spune că minciuna este lucrul pe care îl detestă cel mai mult. De asemenea, nu-i plac lipsa de loialitate şi brutalitatea faţă de animale.

Dacă, pentru majoritatea bucureştenilor, câinii de pe străzile Capitalei reprezintă o problemă, pe Cătălin l-au ajutat să-şi aleagă meseria de instructor dresor. „Totul a început întâmplător. Când eram mic, mă jucam cu un căţel din spatele blocului care se obişnuise cu mine, iar mai târziu, prin ‘89, deja învăţam un câine să tragă sania. Atunci am descoperit că pot să comunic cu ei. Adunam animale de pe stradă şi le aduceam acasă, spre disperarea părinţilor“, povesteşte Cătălin.

Încă de atunci, şi-a dat seama cât de frumos este să faci căţeii să te înţeleagă, iar la vârsta de 19 ani dresajul devenise deja o pasiune în toată regula, deşi acesta era un cuvânt pe care nu-l folosea. De atunci a început să studieze singur, să caute cât mai multe informaţii şi să afle de ce are nevoie câinele. Singur a descoperit multe lucruri, dar, între timp, a aflat că acele lecţii existau, iar ceea ce voia el să facă se numeşte dresaj. 

Câini-psihologi
În general, dresajul unui căţel începe de la cinci luni, însă chiar şi câinii bătrâni sunt capabili să înveţe, susţine Cătălin. El a dresat mulţi câini, pentru reprezentaţii publice sau filme, dar şi în scop utilitar. Acum vrea să dreseze un câine pentru persoanele cu handicap locomotor.

„Dresajul este o artă pentru mine. Când fac o reprezentaţie cu un câine îmi place să prezint momentul ca într-un tablou. De asemenea, prin intermediul animalelor vreau să particip la cât mai multe evenimente sociale prin care să pot ajuta oamenii în vreun fel“, spune instructorul. Pentru prima dată în România, Cătălin va încerca terapia cu animale. „Vom merge cu câţiva căţei la Direcţia de Asistenţă Socială, pentru a observa schimbările emoţionale ale oamenilor“, adaugă el.
 
Dixy, primul căţel dresat
În urmă cu aproape 14 ani a văzut la televizor un reportaj de la şcoala de dresaj. „Asta îmi doream să fac şi eu. Când am avut ocazia, i-am spus tatălui meu că vreau să fac dresaj la şcoala de grăniceri“, spune Cătălin. A întrerupt facultatea şi a plecat la Şcoala de Dresaj Câini de Serviciu Ciorani, din judeţul Prahova. Câinele pe care l-a dresat acolo a fost Dixy, un ciobănesc german.

  

image
image

„A fost un câine devotat, un camarad loial, care mi-a făcut zilele din armată mai uşoare. Din păcate, a murit în urmă cu două luni. Avea 12 ani“, îşi aminteşte Cătălin. După ani de activitate în grupa demonstrativă a Şcolii de dresaj, ajuns la pensie, Dixy a fost luat de un prieten, poliţist de frontieră, la Brigada Constanţa. „La graniţa cu Bulgaria şi-a trăit ultimii ani din viaţă şi parcă spera în tot acest timp să ne revedem“, spune el.

La sfârşitul lunii iulie l-a vizitat, iar după atâţia ani, Dixy l-a recunoscut. După trei zile de la revedere, la 1 august, noaptea, câinele a murit. Cătălin făcuse însă un film în memoria lui, pe care l-a postat pe forumul Animale.ro - Dixy-Cainele politist-In Memoriam. 

Ce planuri mai ai în acest domeniu?
C.C.: Vreau să dezvolt o şcoală de dresaj pe care să o numesc „Academia de Dresaj“.

Care este cel mai greu lucru pe care îl poate învăţa un câine?
C.C.: Chemarea la stăpân cred că este cea mai dificilă. Folosesc psihologia foarte mult când dresez. Mai nou, folosesc stăpânul, ca animalul să-l înţeleagă.

Cât costă  şi cât durează până învaţă?
C.C.: Depinde ce vrei de la câine. Preţul porneşte de la 200 de euro pe lună. Există dresaj pentru reprezentaţii publice, de film, utilitar, iar fiecare are tehnici speciale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite