Cât ne-ar putea costa moartea deputatei Liana Dumitrescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea fulgerătoare a unui parlamentar din grupul minorităţilor naţionale naşte controverse în rândul politicienilor. Întrebarea care se pune este ce se va întâmpla cu postul rămas vacant.

Potrivit Legii electorale 35/2008, candidaţii care provin din rândurile minorităţilor naţionale se aleg după criterii speciale. Aceştia nu candidează în colegii, precum reprezentanţii partidelor politice, ci la nivel naţional. Legea nu conţine prevederi referitoare la situaţia în care locul unui parlamentar de la minorităţi rămâne vacant.

Aşadar, Liana Dumitrescu, reprezentant al comunităţii macedonene nu a candidat într-un colegiu anume, ci în circumscripţia naţională România. Cele mai multe voturi ea le-a primit în municipiul Piatra-Neamţ(260), de aceea a reprezentat în Parlament acest colegiu. În consecinţă nu se poate vorbi de o înlocuire a deputatei cu următorul clasat ca număr de voturi.

Potrivit declaraţiilor şefului grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, ar trebui organizate alegeri. Acest lucru ar însemna un scrutin la nivel naţional, ce presupune înfiinţarea unui Birou Electoral Central şi de circumscripţii electorale. Reprezentantul minorităţii italiene din Romania, deputatul Mircea Grosaru este de părere că o astfel de decizie trebuie cumpănită foarte bine.

“Costurile ar fi mult prea mari pentru alegerea unui singur om. În plus, un scrutin nu se poate organiza peste noapte. Ar fi necesare cel putin 6 luni, iar cel care va fi ales ar mai sta în Parlament jumătate de an şi gata”, este de părere deputatul. Marţi va avea loc o întrunire a grupului parlamentar pentru luarea unei decizii. Alegerile parlamentare din 2008 au costat 124 de milioane de lei.

Cine decide soarta alegerilor parţiale?

În momentul de faţă grupul parlamentar al minorităţilor naţionale numără doar 17 deputaţi. Comunitatea macedonenilor din România care prin Constituţie are dreptul la un ales în Camera Deputaţilor a rămas fără reprezentare, prin moartea neaşteptată a Lianei Dumitrescu.

Pentru că Legea electorală 35/2008 nu prevede cum se alege un parlamentar din rândul minorităţilor, în cazul în care postul devine vacant, pe perioada mandatului,  cea care va decide dacă se fac alegeri parţiale înainte de termen este Asociaţia Macedonenilor din România.

Dacă această organizaţie comunitară va depune o nouă candidatură la Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit legii fundamentale, se vor organiza alegeri parţiale cu răspândire pe întreg teritoriul ţării.

Ar putea fi evitate alegerile?

Cum am mai spus, soarta alegerilor depinde strict de voinţa comunităţii macedonene. Totuşi, scrutinul parţialelor ar putea fi evitat prin negociere politică.

Asta înseamnă ca reprezentanţii Asociaţiei Macedonenilor din România să primească o altă reprezentare în peisajul politic românesc, până la alegerile din 2012 sau să delege un deputat, deja ales, să le apere interesele în legislativ.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite