Cât „praf“ se bagă în laptele de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, a afirmat ieri că laptele de consum care se vinde pe rafturile magazinelor nu este natural, pentru că în conţinutul său se găseşte şi lapte praf, declaraţie ce a stârnit multe controverse, mai ales din partea producătorilor.

 „Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin este făcut, de fapt, din lapte praf, deci nu este lapte natural", a spus Fuia, cu ocazia inaugurării Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Naturale - IBA Bucureşti.

Oficialul a recunoscut că vinovate de această situaţie se fac chiar autorităţile, care permit ca legislaţia să fie mult prea laxă. „Cine poartă vina? Vina o poartă probabil autorităţile, care la ora actuală ar trebui să contureze acest proces. Poate există şi un vid legislativ pe această temă", a subliniat ministrul.

Specialiştii în lactate au explicat că, într-adevăr, se adaugă lapte praf în laptele de consum, însă în cantităţi extrem de mici şi numai în laptele gras. „Ca să reuşim să aducem laptele la un anumit grad de grăsime, câteodată, trebuie să adăugăm şi lapte praf. Mai sunt cazuri când laptele de 3,5 la sută grăsime iese de 3,4 la sută grăsime, iar atunci trebuie să mai adaugi o cantitate extrem de mică de lapte praf pentru a echilibra gramajul", a explicat un specialist angajat al unei companii importante de produse lactate din România. 

„Producem lapte din lapte de la ferme"

Procesatorii de lactate neagă însă, declaraţiile ministrului Agriculturii. „Ministrul are vreo informaţie concretă? Compania noastră (n.r. - Albalact) este certificată cu Certificat A (asta presupune folosirea laptelui de la ferme autorizate). Noi producem lapte din cel colectat de la ferme şi nu adăugăm nimic, doar îl supunem tratamentului termic necesar, adică pasteurizare sau UHT. Laptele nostru este lapte natural", a declarat Raluca Balotă, reprezentant Albalact.

În supermarketuri şi hipermarketuri, pe rafturile de lactate nu se găseşte nicio cutie sau sticlă de lapte pe care să scrie, la secţiunea „ingrediente", că, în conţinutul său, se găseşte lapte praf. În schimb, pe majoritatea cutiilor de iaurt, există această informaţie. De exemplu, iaurturile naturale Danone, cele de la La Dorna, dar şi cele de la Albalact conţin lapte praf. În aceeaşi situaţie se află şi smântâna sau sana.

Reacţii la declaraţiile ministrului Stelian Fuia au existat până şi din partea autorităţilor, care susţin că mai există cazuri în care laptele natural este substituit cu cel praf, însă în condiţiile impuse de lege. „Substituirea laptelui natural cu cel praf se face în special în perioada de iarnă, când producţia este mai scăzută, iar consumul rămâne constant. Această practică nu este interzisă. Aşa se procedează la nivel european", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"Substituirea laptelui natural cu cel praf se face în special în perioada de iarnă, când producţia este mai scăzută, iar consumul rămâne constant.''
Constantin Cerbulescu  preşedinte ANPC

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite