E oficial: „castravetii ucigasi" nu au ajuns în România. Vezi AICI de ce au murit 10 europeni din cauza lor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, castraveţii care conţin bacteria E.Coli din Spania nu au fost importaţi în ţara noastră . Autorităţile române fac totuşi verificări pentru a se asigura că nu există niciun fel de probleme. Până în acest moment, castraveţii contaminaţi au ajuns în Cehia, Austria, Ungaria şi Luxemburg.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunţat aseară, printr-un comunicat remis redacţiei

Adevărul de Seară“ că nu avem, în momentul de faţă, motive să ne temem de castraveţii contaminaţi, întrucât aceştia nu au ajuns încă pe piaţa din România. „Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă“, se arată în informare.

Conform datelor funrnizate de autorităţile sanitare veterinare nemţeşti colegilor lor de la Bucureşti, infectarea a peste 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli, prescurtat E.coli, a fost posibilă din cauza faptului că „respectivele persoane nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, respectiv spălarea lor sub jet de apă“.

Controale în pieţe
În momentul de faţă autorităţile române au intrat în alertă. Astfel angajaţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din toată ţara monitorizează în continuare lanţurile de magazine, focusându-se pe toate legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli.

Preşedintele ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan a declarat că oamenii trebuie să respecte, în primul rand, normele minime de igienă. „Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă când consumăm aceste legume crescute bio. Astfel, ele trebuie spălate sub jet de apă, trebuie să ne spălăm mâinile şi eventualele ustensile după ce le atingem“, a spus preşedintele

Copiii şi bătrânii, cei mai expuşi la boală
El a adăugat că persoanele cele mai expuse unei îmbolnăviri sunt bătrânii şi copiii. „Mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boală“, a conchis dr. Roatiş-Cheţan.

Autorităţile spaniole susţin că bacteria E.Coli a fost depistată şi în castraveţii din Olanda. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a dat asigurări că România nu importă castraveţi din Peninsula Iberică, ci doar din Bulgaria şi Olanda.

În acest timp, în Germania, 10 oameni au murit, iar alţi 300 au fost contaminaţi cu bacteria EHEC (E.Coli enterohemoragic), prezentând tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU), care poate duce la colapsul rinchilor şi chiar la deces.

Specialiştii nu exclud prezenţa bacteriei ucigaşe şi pe alte legume precum roşiile sau salata verde şi verifică ca apa potabilă să nu fie contaminată, germenii putând fi transmişi prin instalaţiile sanitare, în reţeaua de canalizare.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite