Casa lui Nicolae Titulescu, pusă în pericol de doi arhitecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi specialişti de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional de la Ministerul Culturii au decis că imobilul de pe Şoseaua Kisellef nr. 39 poate fi demolat.

Arhitecţii Ileana Maria Kisilewicz şi Sergiu Luchian au inspectat imobilul de lângă casa lui Titulescu şi au dat uşor avizul demolării. Asociaţia „Salvaţi Bucureştiu“ încearcă, în instanţă, să blocheze demolarea.

O avocată din Bucureşti a câştigat dreptul de a demola un imobil de pe Şoseaua Kisellef nr 39, deşi au existat mai multe obstacole din partea societăţii civile, care se opune desfiinţării acestei construcţii. Autorizaţiile de demolare au fost semnate aproape cu ochii închişi de doi arhitecţi ai Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu din Ministerul Culturii, Ileana Maria Kisilewicz şi Sergiu Luchian, care ar fi trebuit să ştie că acest imobil se află în aria de protecţie de 100 metri a casei memoriale a lui Nicolae Titulescu.

„Evaluarea imobilului a fost făcută rapid de către arhitectul Ileana Maria Kisilewicz, iar avizul final a fost semnat de către un alt arhitect, Sergiu Luchian“, recunoaşte un reprezentant al instituţiei.

Rapid, pentru că la Primăria Capitalei este înregistrat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permite ridicarea în zonă a unei clădiri cu 5 etaje, dar care va expira la sfârşitul acestei luni.

„Avizul a fost emis ilegal“

Aşa s-a întâmplat că, la 14 iulie, cu avizul Ministerului Culturii, Direcţia de Cultură Bucureşti a emis un aviz pentru demolarea imobilului şi l-a transmis Primăriei Capitalei (PMB) pentru emiterea autorizaţiei aferente.

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ a formulat o contestaţie către Ministerul Culturii, reclamând emiterea avizului de o autoritate necompetentă şi a cerut retragerea acestuia.

 „Avizul a fost emis ilegal, potrivit instrucţiunilor Ministerului Culturii, întrucât această casă se află în zona de protecţie a unui monument istoric clasa A şi deci trebuia emis de Ministerul Culturii, nu de Direcţia de Cultură Bucureşti“, ne-a explicat Nicuşor Dan, preşedintele organizaţiei.

Primăria, de acord cu demolarea

De cealaltă parte, Primăria Capitalei, cea care mai are doar de semnat decizia de demolare, susţine că discuţii în urma contestaţiei s-au purtat cu cei de la Ministerul Culturii, şi că s-a stabilit că procedurile au fost respectate, iar demolarea se va face perfect legal. Considerând toate aceste obiecţii doar o tergiversare, proprietara imobilului a depus o plângere penală împotriva Primăriei Capitalei.

Mai mult, între timp Ministerul Culturii a comunicat Direcţiei de Urbanism a Primăriei că avizul este legal, motiv pentru care reprezentanţii PMB ne-au spus că vor elibera zilele acestea autorizaţia de demolare.

Casa este în litigiu

Proprietara imobilului care urmează să fie pus la pământ, avocata Tanţi Virginica Dumitrescu, este un personaj cunoscut pe piaţa imobiliară a Capitalei. A devenit celebră pentru că, împreună cu Adrian Ciorobea, în 2005, după ce au cumpărat drepturile litigioase de proprietate de la moştenitorii unui teren de circa 9 hectare ce acoperă o parte din fundul Lacului Plumbuita şi una din Parcul Plumbuita.  Tot ei sunt beneficiarii unui PUZ care permite ridicarea unui turn de 70 de metri lângă Spitalului CF2, pe Bulevardul Expoziţiei.

Cât priveşte imobilul din Şoseaua Kisellef nr 39, avocata duce de mai multă vreme un război în instanţă pentru el cu o firmă, SC Comaliment SA, la care este  acţionar un alt personaj controversat, omul de afaceri Puiu Popoviciu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite