Casa lui Nicolae Titulescu, în pericol din cauza unei demolări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a emis avizul pentru demolarea unui imobil aflat în aria de protecţie a casei memoriale situată pe şoseaua Kiseleff. Reprezentanţii societăţii civile se opun desfiinţării acestui edificiu şi ameninţă că vor face plângeri în instanţă. 

Autorităţile nu par deloc interesate de casele vechi, cu istorie, din centrul Capitalei, care dispar fie incendiate, fie demolate, cum este cazul imobilului de pe Şoseaua Kisellef nr. 39. Casa nu doar că are o arhitectură deosebită, dar este situată la câţiva metri de imobilul în care a trăit marele diplomat interbelic Nicolae Titulescu. Pentru că interesul maxim este acela pentru afaceri, iar un teren viran este mult mai valoros decât istoria.

Aviz ilegal

Pe 14 iulie, Direcţia de Cultură Bucuresti a emis un aviz pentru demolarea imobilului din Şoseaua Kiseleff nr. 39 şi l-a transmis Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) pentru emiterea autorizaţiei de desfiinţare. Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” a formulat o contestaţie către Ministerul Culturii, reclamând amiterea avizului de o autoritate necompetentă şi a cerut retragerea acestuia. „Avizul a fost emis ilegal, potrivit instrucţiunilor Ministerului Culturii, întrucât această casă se află în zona de protecţie a unui monument istoric clasa A şi deci trebuia emis de Ministerul Culturii, nu de Direcţia de Cultură Bucureşti”, ne-a explicat Nicuşor Dan, preşedintele organizaţiei.

Contestaţia, în instanţă

În acelaşi timp, asociaţia a solicitat Primăriei să amâne emiterea autorizaţiei de desfiinţare până la soluţionarea contestaţiei depusă de Ministerul Culturii, ceea ce s-a şi întâmplat până la sfârşitul săptămânii trecute, când Direcţia Monumente din cadrul ministerului a comunicat primăriei că avizul dat de Direcţia de Cultură a fost emis legal.

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” a înaintat o acţiune la Tribunalul Bucureşti pentru suspendarea avizului, acţiune care are termen la 29 septembrie.
„În situaţia în care imobilul se demolează, asociaţia noastră va chema în instanţă pe Ministrul Culturii şi îi va solicita reconstruirea imobilului după planurile iniţiale”, a mai spus preşedintele oragnizaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

De cealaltă parte primăria Capitalei susţine că procedurile au fost respectate şi demolarea se va face perfect legal. „Direcţia de Urbanism a PMB s-a adresat Direcţiei Juridice a PMB pentru a cere un punct de vedere. Aceasta a răspuns că autorizaţia poate fi eliberată. Totodată, PMB a fost înştiinţată că a fost depusă o plângere penală împotriva ei de către solicitantul autorizaţiei de demolare, acuzând PMB de trenarea eliberării autorizaţiei, deşi documentaţia era completă.
Ministerul Culturii a comunicat PMB, respectiv Direcţiei de Urbanism, că avizul emis de Direcţia de Cultură Bucureşti este legal. În consecinţă, PMB va elibera autorizaţia de demolare”, au declarat reprezentanţii primăriei.

Citiţi în Adevărul de mâine dimineaţă ce mare "rechin" imobiliar a cerut demolarea casei lui Titulescu şi ce urmeză să fie construit în locul ei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite