Casa care consumă cât un bec, construită la Politehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima „Casă Pasivă“ din ţară este în prezent în construcţie în curtea Universităţii Politehnică din Capitală.

La construcţia ei lucrează doctoranzi şi postdoctoranzi în domeniu şi este de fapt  împărţită în două case cu parter şi etaj, lipite între ele de acelaşi perete. Suprafaţa utilă a fiecăreia este de 150 de metri pătraţi şi este proiectată astfel încât să nu consume energie electrică. „Va avea un consum de 15 KWh pe metru pătrat pe an, de şapte ori mai puţin faţă de o casă normală construită în ziua de azi“, a explicat prorectorul Universităţii Politehnica, Adrian Badea.

image

Este construită din BCA şi va fi acoperit de materiale speciale care să reţină căldura în interior. "Zidăria este din cărămidă, apoi se pune un strat de vată minerală, iar deasupra va fi o suprafaţă autoportantă. Ferestrele sunt triple, adică au trei straturi de geam nu două cum au cele obişnuite", spune prorectorul Adrian Badea.

Preţul estimat: 80.000 de euro

Lucrările au început în primăvara acestui an, iar constructorii speră ca la sfârşitul anului să fie deja dată în folosinţă. O parte va funcţiona ca laborator pentru studenţii din Politehnică, iar cealaltă va fi dată unei familii tinere cu un copil. „Nu vor plăti nimic pentru casă, însă condiţia va fi să accepte ca locuinţa să le fie vizitată de diverse persoane interesate de concept“, a mai spus prorectorul.

image

Preţul unei astfel de case ajunge la 80.000 de euro, însă fără panourile fotovoltaice şi cele solare de pe acoperiş, pompele de căldură şi serpentinele.

Imobilul este construită de Instituţia Passivhaus Institute din Germania în parteneriat cu Institutul de Studii şi Proiectări Energetice şi cu participarea la construcţiei a membrilor Universităţii Politehnică, ai Universităţii de Arhitectură şi cea de Construcţii.

"Casa inteligentă"

Casa a primit, de asemenea, un statut de „casă inteligentă“ pentru că jaluzelele se ridică şi se închid singure în funcţie de radiaţiile solare, dar şi un statut de „casă durabilă“ pentru că apa de ploaie şi cea uzată sunt recuperate. Apa de la bucătărie şi de la baie se retratează într-o instalaţie specială şi poate fi folosită pentru stropit grădina, iar apa de ploaie colectată poate ajunge în  piscină. "De exemplu, când mai aprinzi un bec, se stinge celălalt, sau prin senzori se aprinde doar acolo unde este nevoie, de exemplu pe scări", mai spune prorectorul.

de asemenea, una dintre cele două case va avea şi o seră pe care vor fi lipite celule fotovoltaice care vor produce căldură, iar în curte vor fi instalate şi două eoliane, chiar dacă în Bucureşti nu este o zonă în care să bată vântul mereu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite