Casa Radio, mall pe ruine comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul imobiliar “Dâmboviţa Center” va înlocui clădirea unde Ceauşescu a ţinut ultima paradă de Ziua Muncii, pe 23 august 1989

Până în 2012, Casa Radio se va transforma în clădiri de birouri, mall, hotel, cazinou, locuinţe şi spaţii pentru conferinţe.

Muzeul Partidului Comunist, iniţiala destinaţie a clădirii de pe Bulevardul Ştirbei Vodă, este aproape de a fi dărâmat în proporţie de 70% pentru a face loc mallului “Dâmboviţa Center”. Imobilul a fost lăsat în paragină de aproape douăzeci de ani, de când Nicolae Ceauşescu a privit de la balconul clădirii ultima paradă dedicată oamenilor muncii, pe 23 august 1989.

Supranumită de istorici sora mai mică a Casei Poporului şi, după 1989, Casa Radio, clădirea din apropierea Spitalului Universitar este prinsă de mai bine de un an într-un amplu proiect de transformare. Bucureştenii văd cum pe zi ce trece grandiosul imobil mai pierde câte un zid sau o coloană. Se spune că, în spatele acestora, familia Ceauşescu voia să ascundă tezaurul ţării, însă în curând românii vor putea merge la Dâmboviţa Center pentru cumpărături, recreere sau să muncească în birouri luxoase.

Demolările vor mai dura un an

Uriaşa construcţie, de peste 35.000 de metri pătraţi, aflată între intersecţiile bulevardelor Calea Plevnei cu Splaiul Independenţei şi Calea Plevnei cu Ştirbei Vodă din Bucureşti, e zguduită de picamăre şi excavatoare.

Dărâmarea anumitor corpuri de clădire, dar şi amenajarea terasamentelor vor face ca proiectul investitorului Plaza Centers Group să se dezvolte şi pe cei peste 90.000 de metri pătraţi de teren care împrejmuiesc Casa Radio. Demolatorul şi antreprenorul lucrării, societatea de construcţii Apolodor, a început execuţia în urmă cu un an şi jumătate, iar finalizarea primei părţi de schimbare la faţă a zonei va fi cel mai devreme în 2009.

Proiectul va reveni statului peste 49 de ani

Dâmboviţa Center SRL este compania responsabilă de dezvoltarea proiectului Dâmboviţa Center şi a fost înfiinţată în urma semnării unui contract de parteneriat public-privat.

În acest moment, Plaza Centers Group deţine 75% din acţiunile Dâmboviţa Center SRL, restul de 15 % şi 10 % fiind ale Companiei Naţionale de Investiţii şi ale Cenk Demir Group Turkey. Contractul de parteneriat public-privat a fost încheiat în 2003, iar la sfârşitul anului 2006 a fost semnat un act adiţional cu noii investitori. Principalele modificări aduse contractului sunt creşterea cotei de participare a Companiei Naţionale de Investiţii cu 5%, precum şi primirea, imediat după finalizare, a unei clădiri de birouri.

S-a vrut muzeu, a ieşit mall

Lucrările la Casa Radio au fost începute din ordinul lui Ceauşescu, în anul 1986. Proiectul se întindea pe o suprafaţă de 110.000 de metri pătraţi. Imobilul nu a fost terminat, se pare, din cauza ideilor noi cu care venea Ceauşescu.

După 1989, statul a încercat de mai multe ori să concesioneze terenul unor investitori străini, care să construiască pe cheiul Dâmboviţei un centru comercial, administrativ sau chiar clădiri rezidenţiale.  Una dintre variante a fost amenajarea Muzeului Naţional de Artă Contemporană, dar lipsa fondurilor a dus la eliminarea acesteia.

„Circurile foamei“, primele malluri din Capitală

Cunoscute de bucureşteni drept “circurile foamei”, pentru că urmau să fie cantinele cartierelor din Capitală, imobilele în formă de ciupercă din cartierele Vitan, Rahova, Berceni, Drumul Taberei au devenit ţinta investitorilor străini. Primul “circ” care a căzut a fost cel de la Vitan (foto), devenind primul mall din Capitală. Cele două “circuri ale foamei” din Berceni şi Drumul Taberei au fost şi ele transformate în spaţii comerciale, denumite City Mall şi Plaza România. Al patrulea, din Rahova, este în construcţie şi se va numi Liberty Center.

2012 este anul când lucrările la Dâmboviţa Center ar trebui să fie gata.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite