„Căruţa cu paiaţe“, noua atracţie din Piaţa Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caragialiana sau „Căruţa cu paiaţe“, sculptura de un milion de euro la care s-a muncit aproximativ patru ani, a ajuns în faţa Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

Opera sculptorului Ioan Bolborea a fost inaugurată ieri, la ora 13.00, de Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în prezenţa primarului oraşului Ankara, Melih Gokcek.

Artistul a spus că cel mai greu de realizat a fost structura de rezistenţă, care trebuie să suporte o greutate de 16 tone. „A fost destul de greu să realizăm structura de rezistenţă, care este un fel de sendviş din beton şi sârmă“, a spus Bolborea.

Caragialiana reprezintă opera lui Caragiale şi întruchipează cele mai importante personaje imaginate de acesta, dar şi o sculptură care îl reprezintă pe marele dramaturg. Toate statuetele sunt făcute din bronz masiv şi ajung şi la peste patru metri înălţime, cântărind aproximativ o tonă fiecare.

Statui cu atitudine  

Autorul a încercat să surprindă caracteristicile personajelor în opera sa, reprezentându-i în diferite ipostaze. Doamna Bulandra fumează, Dem Rădulescu (Farfuridi) ţine un discurs lângă Mircea Diaconu (Brânzovenescu), Birlic soarbe dintr-o ceaşcă de cafea, iar părintele lor, Nenea Iancu, îi priveşte din fotoliu, toţi ascultând muzică de patefon.

Singurele sculpturi suspendate ale grupului sunt doi îngeraşi albaştri care „plutesc“ deasupra patefonului.

A câştigat un concurs în 2002

Proiectul a fost comandat în urma cu opt ani şi a costat un milion de euro, bani care au fost plătiţi de Primăria Capitalei şi de Ministerul Culturii.

Artistul Ioan Bolborea a câştigat concursul din 2002, organizat la 150 de ani de la naşterea lui Caragiale, ce a avut ca temă realizarea unei sculpturi care să reprezinte cât mai bine opera şi pe marele dramaturg.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite