Bucureşti: Se fac repetiţii la „Căruţa cu paiaţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uriaşele sculpturi din grupul statuar „Caragialiana“ au fost turnate în broz şi aşteaptă acum să fie amplasate în centrul Capitalei.

CITIŢI ŞI:
Timişoara: Sculptură în lemn amazonian

Trahanache, Caţavencu, Ziţa, Brânzovenescu, Farfuridi şi Goe sunt câţiva dintre eroii lui Nenea Iancu, care vor „juca“, anul acesta, propriile roluri pe scena-căruţă în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti.

Bucureşti: „Căruţa cu paiaţe“ ar putea fi amplasată în luna septembrie

La periferia Capitalei, pe strada Drumul Săbăreni, în atelierul sculptorului Ioan Bolborea, componentele grupului statuar sunt şlefuite şi patinate (vopsite cu o substanţă care în contact cu bronzul se colorează în verde şi albastru). Scena gigant este pregătită.

Bucureşti: Statuia lui Carol I se întoarce în Piaţa Revoluţiei
Bucureşti: Dispută pe locul statuii lui Carol I

Doamna Bulandra fumează, Dem Rădulescu (Farfuridi) ţine un discurs lângă Mircea Diaconu (Brânzovenescu), Birlic soarbe dintr-o ceaşcă de cafea, iar părintele lor, Nenea Iancu, îi priveşte din fotoliu, toţi ascultând muzică de patefon. Singurele sculpturi suspendate ale grupului sunt cei doi îngeraşi albaştri.



Elementul de decor, precum patefonul, va sta în mijlocul căruţei“, a povestit Mihail Dumitraşcu, cel care cizelează cele mai multe dintre sculpturi.

16 tone de bronz în centrul oraşului

Grupul statuar, format din 16 personaje ale lui Caragiale, turnate în bronz şi cu o greutate totală de 16 tone, are 7/10 metri. A fost începută în 2005 şi abia anul acesta este pregătită de „reprezentaţie“ în faţa bucureştenilor.

„Pentru a putea fi amplasată la Teatrul Naţional am nevoie de semnătura primarului“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ Ioan Bolborea. „Mai întâi se escavează şi apoi se va turna o placă în care să fie fixat grupul statuar“, a adăugat artistul. 

image

Sculptorul Ioan Bolborea, autorul lucrării, a câştigat concursul din 2002 organizat la 150 de ani de la naşterea lui Caragiale, concurs ce a avut ca temă realizarea unei sculpturi care să reprezinte cât mai bine opera şi pe marele dramaturg.

Ministerul Culturii şi Primăria Bucureştiului au finanţat lucrarea, care a ajuns la 20 miliarde lei vechi pentru drepturi de autor şi 30 de miliarde lei vechi pentru turnare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite