Bucureşti: Protest cu peşti morţi în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecologiştii nu sunt de acord cu decizia autorităţilor legată de pescuitul speciilor ameninţate cu extincţia. Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale de mediu au protestat astăzi în faţa Ministerului Agriculturii împotriva legalizării pescuitului de sturioni.

Aproximativ 50 de persoane s-au strâns astăzi, la ora 11.30, în faţa Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale pentru a protesta împotriva legalizării pescuitului sturionilor în scop comercial, decizie aprobată de deputaţi la sfârşitul lunii septembrie.

Reprezentanţi a 51 de organizaţii nonguvernamentale, în frunte cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, au ales un mod foarte original de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă această decizie pentru speciile pe cale de dispariţie. Ei au organizat „Târgul de sturioni“, în cadrul căruia „specii unice, ameninţate cu extincţia, pot fi admirate şi achiziţionate de către doritori!“.

„Exemplarele nevândute vor fi trimise autorităţilor împreună cu o scrisoare semnată de peste 40 de ONG-uri de mediu, prin care solicităm reanalizarea şi modificarea legii 317 din 2009, privind pescuitul şi acvacultura, astfel încât pescuitul comercial al speciilor de sturioni, reintrodus în legalitate prin această lege, să rămână în continuare prohibit“, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Cristina Bucureasa.

Au oferit cegă trecătorilor
Protestatarii, veniţi din toată ţara, le-au oferit cegi trecătorilor şi au aşezat plase de pescuit peste gardul de protecţie montat de jandarmi. 

„După trei ani de absenţă de pe piaţă, specii precum nisetrul, morunul, cega, păstruga şi viza pot fi din nou cumpărate fără restricţii, graţie membrilor Comisiei pentru Administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor. Noi le transmitem să-şi scoată peştii din cap“, a spus Liana Buza, membră a Asociaţiei Ecoassist.

Trecătorii au ţinut cu protestatarii
Majoritatea trecătorilor au fost de acord cu protestul ecologiştilor. „Sunt de acord cu ei. Dacă o să dea drumul la pescuit or să dispară de tot. I-aş băga pe toţi cei care au aprobat legea asta la puşcărie“, a spus Gabriel Stoica, o bucureşteancă în vârstă de 64 de ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite