Bucureşti: Pe mâna cui rămâne Primăria Capitalei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După anunţul candidaturii la preşedinţie a lui Sorin Oprescu, primăria pare să fi intrat în haos.

Proaspăt candidat la preşedinţie, primarul Sorin Oprescu va preda toate sarcinile legate de primărie doar unuia dintre cei doi viceprimari, reprezentantului PRM Victor Iovici.

La o zi după ce şi-a anunţat intrarea în lupta pentru preşedinţie, Sorin Oprescu a declarat că, pe perioada campaniei electorale, va intra în concediu. Până pe 23 octombrie însă, când va începe campania, primarul promite să-şi îndeplinească prerogativele de edil-şef. „Îmi voi lua concediu exact când începe campania electorală. Vor rămâne la conducerea Primăriei Capitalei un viceprimar general şi tot aparatul de lucru. Veţi lua cunoştinţă atunci de toate hotărârile mele“, a afirmat Oprescu. 

Legea administraţiei publice nr 286/2006 prevede ca atribuţiile primarului să fie preluate, în lipsa acestuia de către viceprimar. Dintre cei doi viceprimari ai Capitale, Mircea Raicu (PDL) şi Victor Iovici (PRM), Sorin Oprescu l-a ales pe cel din urmă să îl înlocuiască în treburile ce ţin de primărie. „Am vorbit cu domnul primar şi mi-a spus că-mi va delega toate atribuţiile, mai puţin cele care ţin de cheltuieli“ a declarat Victor Iovici pentru „Adevărul de Seară“.

Atribuţiile de coordonator principal de credite i-au fost delegate, încă înainte de a-şi anunţa candidatura la prezidenţiale, şefului Direcţiei Economice a municipalităţii, Mircea Constantinescu.

Pe de altă parte, cel de-al doilea viceprimar, Mircea Raicu spune că nici măcar nu l-a mai văzut pe Sorin Oprescu pe la primărie, aşa că nu a avut nicio discuţie cu el privitoare la preluarea unor atribuţiuni.

Gurile rele din primărie susţin că lucrurile nu mai funcţionează cum trebuie prin primărie, consilierii PDL lipsind de la şedinţele comisiilor de specialitate, fiind mai preocupaţi de campania electorală.

Ca să păstreze totuşi lucrurile sub control, de curând primarul Oprescu a trimis o notă directorilor din cadrul primăriei prin care arată că aceştia pot transmite informaţii, date şi documente Consiliului General al Municipiului Bucureşti numai „după informarea prealabilă a primarului general şi cu acordul acestuia“. Lucru contestat de viceprimarul Raicu care l-a acuyat pe primar că prin această metodp vrea să blocheze activităţile municipalităţii în următoarele două luni.

Pe urmele lui Băsescu

O situaţie asemănătoare la primărie s-a întâmplat în anul 2004, când primarul general de la acea vreme, Traian Băsescu, a candidat la preşedinţie. El şi-a îndeplinit şi-a îndeplinit şi atribuţiile de primar şi pe cele de candidat, abia după ce a fost ales preşedinte, consiuliul l-a propus ca primar interimar pe vicele Răzvan Murgeanu. Au fost organizate apoi alegeri, iar primăria a fost câştigată de Adriean Videanu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite