Bucureşti: „Artă furată“, realizată în colaborare cu Poliţia Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sediul Galeriei Art Society , de pe strada Logofăt Luca Stroici nr. 18, s-a vernisat, aseară, expoziţia “Artă furată”, care prezintă tablouri furate din muzee şi recuperate, ulterior, de poliţie. (GALERIE FOTO)

Tabourile provin de la Muzeul Peleş, Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul de Artă din Constanţa şi de la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti.

Expoziţia „Artă furată” recuperează povestea acestor tabouri, cu scopul de a atrage atenţia asupra necesităţii realizării unei baze de date, a obiectelor de artă furate, care să furnizeze informaţii menite să contribuie la transparenţa comerţului cu artă din România.

Nicolae Grigorescu, favoritul hoţilor

Unul dintre tablourile expuse este „Ciobănaş cu oi” de Nicolae Grigorescu. Furat, împreună cu alte două lucrări, ale aceluiaşi pictor, în noaptea de 18 august 1982, de la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, tabloul a foast recuperat, împreună cu doar una dintre celelalte două picturi. Cea de-a treia lucrare, „Creanga de măceş”, nu a mai putut fi recuperată, fiind, se pare, aruncată într-un puţ.

După cum se ştie, cele mai multe lucrări ale unor mari pictori români, precum Aman, Grigorescu, Luchian, se află în muzee şi în colecţii particulare. Din acest motiv, specialiştii atrag atenţia că apariţia unor lucrări ale acestor maeştri pe piaţa de artă, trebuie privite cu mare atenţie, ele putând fi falsuri sau lucrări furate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite