Bucureşti: Harta morţii pe şantierele Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului şi până acum, pe şantierele Capitalei 10 muncitori şi-au pierdut viaţa. Patronii sau şefii de şantier au scăpat doar cu amenzi. Codul Penal prevede însă pedeapsă între 4 şi 14 ani de închisoare pentru responsabili dacă într-un accident de muncă îşi pierd viaţa două sau mai multe persoane.  

Pe şantierele Capitalei au murit, de la începutul anului 2009, 10 persoane. Alte câteva sute de muncitori au fost răniţi la locul de muncă, iar 39 dintre ei au avut nevoie de spitalizare şi au rămas cu incapacitate de muncă pentru o perioadă determinată de timp sau cu probleme de sănătate pe viaţă.

Mai citeşte şi:

Al şaselea mort pe şantiere

Alpinist mort după ce i s-a rupt coarda

Anul trecut au murit 331 de muncitori şi alţi 4.261 au fost răniţi, dar, până acum, niciun şef de lucrări sau de şantier nu a fost pedepsit.


Amenzile, prea mici pentru firmele de construcţie
 
Companiile, care ar trebui să-şi protejeze angajaţii scapă de obicei doar cu amenzi. „De la începutul anului s-au dat 30 de sancţiuni pentru neregulile găsite pe şantierele din Bucureşti. Valoarea amenzilor se ridică la aproape 300.000 de lei“, a spus directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, Constantin Bujor.

Sumele sunt însă prea mici pentru a-i speria pe şefii companiilor care rulează contracte în valoare de mii de euro.

„De obicei angajatorul este amendat. Normal ar fi să fie sancţionat în primul rând şeful de şantier, cel care se ocupă direct de lucrări, nu o persoană care stă într-un birou şi habar nu are ce se întâmplă cu muncitorii“, a mai spus Constantin Bujor.


Codul Penal - peste 10 ani de închisoare pentru şeful de şantier de la Băneasa

Cel mai grav accident de muncă de pe şantierele Capitalei a avut loc în luna mai, pe şantierul de la pasajul Băneasa. Patru muncitori au fost înghiţiţi de pământ în timp ce lucrau într-un şanţ. Malurile s-au surpat deoarece nu erau protejate cu pereţi de susţinere.

Normele de securitate, de care ar fi trebuit să se ocupe şeful de şantier, inginerul Gheorghe Dumitrache, nu au fost respectate. El este cercetat penal şi, conform Codului Penal, ar trebui să primească ani grei de închisoare dacă va fi găsit vinovat:
„(2).Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(3). Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alineatele precedente se majorează cu jumătate“, se arată în articolul 190 din Codul Penal.


Patronii cumpără tăcerea angajaţilor cu câteva mii de lei

Peste 1.000 de persoane au fost descoperite, la controalele din ultimele săptămâni făcute de autorităţi pe şantiere, fără forme legale de muncă. Inspectorii ITM susţin că ei se luptă de multe ori cu morile de vânt şi cu inconştienţa patronilor. „Cei care sunt angajaţi la negru nu au drepturi aşa că nu le pot cere.

De multe ori, în caz de accidente, patronii cad la înţelegere cu muncitorii, şi pentru câteva mii de lei, nu se duc la spital pentru a nu se afla unde şi cum s-au accidentat“, a mai spus Constantin Bujor.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite