Bucureşti: Control la Muzeul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Reprezentanţii Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului General promit, în urma sesizărilor din „Adevărul”, o anchetă la Muzeul Municipiului Bucureşti

Tinerii angajaţi şi colaboratori vorbesc sub anonimat despre „elefanţii” care nu sunt în stare să atragă publicul în instituţia care ar trebui să fie emblema istoriei Capitalei.

 Campania „Muzeele-cavou ale Capitalei” continuă cu reacţia autorităţilor vizavi de lipsa de strategie legată de promovarea Muzeului Municipiului Bucureşti (MMB) şi de menţinerea lui Ionel Ioniţă în funcţia de director al acestei instituţii timp de 13 ani.

Anonimatul MMB-ului se oglindeşte cel mai simplu în întrebarea: „Ştiţi unde este Muzeul Capitalei?”, adresată bucureştenilor pe stradă.

Majoritatea răspund că n-au nicio idee despre existenţa acestui loc.

În timp ce în capitalele vecine, astfel de instituţii derulează ample proiecte de promovare a patrimoniului, finanţate de Uniunea Europeană, noi abia dacă adunăm câteva sute de vizitatori pe lună.

Luni, ziua verificărilor

În condiţiile în care această situaţie se menţine de peste zece ani pe cheltuiala bucureştenilor, autoritatea locală, în a cărui subordonare este Muzeul Bucureşti, s-a „îndurat” ieri măcar să promită un control la sediul instituţiei.

„Luni voi merge la muzeu pentru a vedea care este situaţia.

Până atunci, directorul instituţiei va trebui să pună la dispoziţia Comisiei statul de funcţiuni, organigrama, Regulamentul de Organizare şi Funcţionare şi, de asemenea, un tabel cu toţi salariaţii, vârsta, vechimea, studiile şi anul angajării lor”, a precizat consilierul general Ioan Gâf-Deac, secretarul Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Peste 200.000 de lei pe an din bani publici

Atât tinerii salariaţi ai muzeului în cauză, cât şi colaboratorii cer CGMB-ului o anchetă la nivelul managementului instituţional, a achiziţiilor şi a evaluărilor personalului. 

„Nimeni nu-l urneşte pe director din funcţie. A rezistat multe mandate, chiar dacă au existat nenumărate sesizări legate de dezinteresul faţă de patrimoniul muzeului sau de achitarea unor obiecte supraevaluate.

De exemplu, anul acesta, nici nu a făcut evaluarea personală a angajaţilor, care ar fi trebuit finalizată cel târziu luna acesta”, a explicat unul dintre angajaţii MMB.

„Bugetul pentru muzeu se acordă în funcţie de programele culturale şi se discută întotdeauna cu Primăria”, a justificat directorul MMB, Ionel Ioniţă, bugetul de anul acesta în valoare de 230.000 de lei.


Citat
Luni voi merge la muzeu pentru a vedea care este situaţia. Până atunci, directorul instituţiei va trebui să ne pună la dispoziţie actele muzeului

Ioan Gâf-Deac
Secretarul Comisei de Cultură CGMB

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite