Bucureşti: Brânză şi lapte pe trotuarele Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe trotuarele Şoselei Berceni, cele din apropierea pieţelor Gorjului, Veteranilor şi Târgul 16 Februarie, vânzătorii ambulanţi din provincie vând brânză, lapte, ouă, verdeaţă, ceapă, usturoi, flori şi altele.

Comercianţii sunt de toate vârstele, de la adolescenţi trimişi de părinţi să vândă laptele în piaţă, până la femei de 40-75 de ani care îşi vând produsele din ograda proprie. „Laptele e de azi dimineaţă şi mai am d-astea d-ale grădinii“, a spus o femeie în vârstă de 65 de ani.

Oana, în vârstă de 14 ani, vinde lapte în piaţa Gorjului. Ea a venit din satul Dârvari, Ciorogârla, la ora 7.00 şi s-a instalat în piaţă, cu o sacoşă de rafie cu şase sticle de lapte a câte doi litri. Abia putea să o ducă. „Am venit singură, pentru că mama şi tata au treabă acasă“, a spus fetiţa care cerea 5 lei pe doi litri de lapte. „Nu vin eu mereu, mai vine şi bunicul“.

Mihaela, în vârstă de 40 de ani, vine din Dâmboviţa şi vinde telemea de vacă pe Strada Pieţii din sectorul 1: „O vând la inima clientului, cât doreşte el să dea“. Femeia motivează acest tip de comerţ: „Vindem pe trotuar pentru că avem nevoie de bani. Ne ferim şi noi de gardă cum putem“.

Cine sunt cumpărătorii
Doamna Totolici, în vârstă de 70 de ani, recunoaşte că ea cumpără lapte de la ţărani: „Cumpăr cu 12 lei patru litri de lapte de la o femeie. Suntem siguri de ea. Cumpărăm lapte, brânză şi smântână“. „Nu cumpărăm mereu“, a spus Mihai Totolici, în vâsrstă de 79 de ani.

„Femeia de la care cumpăr brânză este dintr-o comună din Slobozia. Mi-o dă cu 10 lei pe kilogram. Laptele îl iau de la un lăptar care vine din comuna Roata“, a spus Stanciu Marieta, în vârstă de 77 de ani.

Inovaţie stradală: maşină cu lăzi frigorifice



Un comerciant în vârstă de 41 de ani a investit timp şi bani pentru a-şi dezvolta afacerea cu brânză pe trotuar. El a amenajat în spatele maşinii, în benă, câteva lăzi frigorifice „pentru a păstra temperatura optimă a alimentelor”, după cum explică bărbatul. De-a lungul timpului, comerciantul din Piaţa Sudului, şi-a câştigat mulţi clienţi fideli. „Clienţii mei ştiu că sunt un om care ţine la igienă şi au încredere să cumpere de la mine”, a adăugat el.

image

Adepţii hipermarketurilor
Sunt şi bucureşteni care cumpără produsele lactate din hipermarket-uri, din motive de igienă. Ei se feresc să cumpere de la ţăranii care îşi vând marfa în găleţi, în plină stradă.

„Deşi câteodată cumpăr de la ţărani pentru că produsele lor au un gust mai bun, prefer să cumpăr din supermarket-uri“, a spus Florica Narcisa, în vârstă de 31 de ani. „Primăria ar trebui să facă ceva pentru ei, pentru că produsele lor sunt naturale şi sănătoase“, a adăugat ea.

„Obişnuiesc să cumpăr din hipermarket-uri, deoarece sunt mai multe sortimente şi produsele sunt depozitate în locuri adecvate“, a spus Vartirez Ionuţ, în vârstă de 26 de ani. „Poate că la ţărani sunt mai ieftine, dar eu nu mă uit la preţ când cumpăr din marile magazine“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite