Bucureşti: Banii europeni nu-s buni pentru şcolile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că până la începerea anului şcolar nu mai este decât o lună, majoritatea şcolilor cuprinse în programul Băncii Europene pentru Investiţii sunt în paragină. Una dintre cele mai grave situaţii este la Şcoala nr. 110 de pe Strada Argeşelul din sectorul 4, unde lucrările trebuiau finalizate în urmă cu doi ani, dar au fost abandonate din cauza unui litigiu.

Moloz , dărâmături şi schele. Asta îi aşteaptă pe mulţi dintre elevii bucureşteni la începerea anului şcolar. Asta pentru că, până în prezent, numai 8 dintre cele 102 şcoli care sunt incluse în Programul de renovare demarat de Primăria Capitalei şi finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), sunt gata.

Cea mai gravă situaţie pare a fi cea de la Şcoala 110 din sectorul 4 al Capitalei, unde toate cele trei corpuri ale instituţiei sunt neterminate. Directorul adjunct al şcolii, Ioana Georgescu, a declarat, ieri, pentru „Adevărul“, că lucrările au început în 2006 şi că ar fi trebuit să fie finalizate  în septembrie 2007. Cu toate acestea, lucrările nu au fost încheiate la termen. Mai mult chiar, reabilitarea şcolii a fost stopată în vara anului trecut, pentru că Primăria Capitalei este în litigiu cu firma constructoare General Construct. „Niciunul dintre corpuri nu este terminat, iar materialele folosite sunt de proastă calitate: mobilierul se rupe, iar gresia pe care au pus-o la baie este dintr-un material care pare murdar“, a explicat directorul. Sala de sport a şcolii este o adevărată ruină, iar elevii vor face, ca şi în anii trecuţi, orele de educaţie fizică în sala de curs.

Autorităţile nu mai fac promisiuni
Şeful unităţii de implementare-reabilitare şcoli din Cadrul Primăriei Capitalei, Adrian Bucur, a declarat că toate şcolile incluse în programul BEI urmează să fie licitate în acest an, dar s-a ferit să facă promisiuni cu privire la finalizarea lucrărilor. „Şcolile nu au fost reabilitate la timp, din cauza neînţelegerilor cu firma constructoare. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, intenţionăm să avem şi firme constructoare de rezervă. Vrem să finalizăm până în septembrie lucrările la alte 21 de şcoli“, a spus directorul. Ce uită să precizeze edilul este că pentru aceste şcoli au mai fost organizate şicitaţii, la care nu s-a prezentat însă nimeni!

Situaţia şcolilor din program
Din cele 102 şcoli aflate în Programul BEI, numai 8 sunt gata, o şcoală are probleme de litigiu pe teren, 14 unităţi de învăţământ vor fi terminate până la data de 15 septembrie 2009, iar la 15 unităţi execuţia a debutat recent, dar nu pot fi finalizate la începutul acestui an. La alte 34 de unităţi s-au derulat procedurile de atribuire şi urmează să înceapă lucrările. Alte 11 şcoli sunt în pregătire pentru reluarea licitaţiilor.

Vizită pe şantier
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut ieri o vizită la trei dintre şcolile aflate în programul de reabilitare BEI: Şcolile 119, 308 şi 165. Acestea sunt, însă, aproape finalizate şi fără probleme. Şcoala 119 este terminată în proporţie de 90%, iar la 308, lucrările în interior vor fi finalizate până la începerea anului şcolar, însă construirea sălii de sport din curte va mai dura, astfel că picamărele vor răsuna şi în timpul orelor de curs.

Şcolile nu au fost reabilitate la timp, din cauza neînţelegerilor cu firma constructoare. Vrem să finalizăm până în septembrie lucrările la alte 21 de şcoli.
Adrian Bucur,
director PMB

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite