Capitala poate pierde peste trei hectare de spaţiu verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala ar putea pierde alte 3,5 hectare de spaţiu verde, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal care ar urma să fie votat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi care propune schimbare destinaţiei unui teren, avertizează reprezentanţii societăţii civile.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) reglementează o suprafaţă de 3,5 hectare de pe strada Parcului din zona Poligrafiei, a cărei destinaţie ar putea fi astfel schimbată din spaţiu verde în spaţiu construibil.

Proiectul de hotărâre a CGMB pentru aprobarea acestui PUZ este în dezbatere publică până marţi. Tot până marţi, în dezbatere publică se află şi proiectul de hotărâre "în oglindă", respectiv de respingere a PUZ pe motiv că, în Planul Urbanistic General, terenul  de 3,5 hectare este prevăzut ca fiind spaţiu verde. O ordonanţă de urgenţă a guvernului din 2007 prevede că "schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora".

De altfel, şi reprezentanţii celor 40 de organizaţii neguvernamentale membre ale Platformei pentru Bucureşti consideră ca fiind ilegală schimbarea destinaţiei terenului din planul urbanistic ce va fi supus la vot în CGMB.
Beneficiarii PUZ sunt Facultatea de Drept şi o cunoscută avocată cu interese în domeniul imobiliar, Lucia Cherecheş, care, de altfel, au ameninţat municipalitatea cu acţiune în justiţie dacă nu primesc o hotărâre favorabilă. Cele două părţi interesate vor ca în zonă să se construiască o clădire de 12 etaje, înaltă de 45 de metri.

Potrivit datelor municipalităţii, unui locuitor din Capitală îi reveneau, acum doi ani, 16,38 metri pătraţi de spaţii verzi. În anul 2010, autorităţile locale ar trebui să asigure, potrivit normelor Uniunii Europene, minimum 20 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, suprafaţa urmând să crească la 26 de metri pătraţi până la sfârşitul anului 2013.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite