A 11-a zi de proteste. Locotenentul care a a venit în Capitală să ţină un discurs în Piaţa Universităţii: "Am încălcat un pic legea, dar îmi asum răspunderea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele antiguvernamentele au continuat şi luni în inima Capitalei. Încă de la primele ore ale dimineţii s-au adunat zeci de protestatari care au cerut demisia preşedintelului şi a Guvernului Boc.

UPDATE 22.50: Protestele s-au încheiat, pentru azi, în Piaţa Universităţii mai sunt doar câţiva oameni.

UPDATE 22.45: Locotenentul a plecat din studioul Antena 3 şi, dacă nu s-a oprit la alte televiziuni, se îndreaptă, aşa cum anunţase, spre Câmpia Turzii, gata să se prezinte mâine, la ora 08.00, la unitate, pentru a începe o nouă zi de muncă.

UPDATE 22.18: Locotenentul spune că în piaţă existau ofiţeri sub acoperire care au încercat să deturneze operaţiunea lui şi care au început să scandeze că este vorba de provocare, pentru a-i întrerupe discursul şi pentru a-l instiga să- atace pe preşedintele Traian Băsescu. "Eu nu am avut şi nu am nimic cu preşedintele Traian Băsescu", a repetat Alexandru Gheorghe.

După ce a declarat de mai multe ori, în piaţă, că nu l-a trimis nimeni şi că la asta s-a gândit singur, Alexandru Gheorghe a susţinut la Antena 3 că reprezintă un grup de militari la fel de revoltaţi ca şi el, dar care nu îndrăznesc să facă acest gest, fiindcă au familie, copii etc.

Nu se teme că va face închisoare, a mai spus lcootenentul: "Voi face puşcărie, nu-i problemă, dar voi fi cel mai liber om din România!"

Înainte de a lua decizia a stat şi s-a fândit mult, a povestit lcootenentul: "Am avut nopţi de insomnie, nu am dormit nopţi întregi, gândindu-mă cum să fac".

Mai aşteaptă ca şi Biserica să ia poziţie, Armata şi Biserica fiind cele două instituţii în care au încredere românii.

UPDATE 22.10: Locotenentul Alexandru Gheorghe spune că nu a protestat la Câmpia Turzii, unde lucrează şi locuieşte, întrucât a simţit că acţiunea lui va avea "ecoul cel mai mare" dacă se alătură manifestanţilor din Capitală.

El a insistat că încă se supune "ierarhiei militare", dar nu a putut fi contactat de niciun şef, deoarece ştia că-i sunt ascultate telefoanele: "Am scos cartelele, bateriile, tot, şi le-am ascuns undeva".

De asemenea, locotenentul Alexandru Gheorghe consideră că: "Am încălcat un pic legea". Doar un pic, deoarece este în ziua lui liberă şi spune că avea voie să meargă până la Sibiu. "Pentru drumul de la Sibiu la Bucureşti îmi asum întreaga răspundere", a susţinut locotenentul.

UPDATE 22.03: Locotenentul Alexandru Gheorghe se află acum în studioul Antena 3, unde tocmai a spus: "Nu am dezertat, ci am luat pur şi simplu atitudine".

UPDATE 21.30: Locotenentul Alexandru Gheorghe a spus în Piaţă că manifestaţiile i-au deschis ochii şi că îşi asumă consecinţele legale pe care le va avea de suportat pentru prezenţa şi discursul său din Piaţa Universităţii."Nu plec niciunde", a zis Gheorghe, locotenentul venit de la Câmpia Turzii, oraş unde se va întoarce în această noapte, dar nu ştie dacă va ajunge sau va fi oprit pe traseu.

"Armata reprezintă simbolul ţării", a mai spus el, asaltat de jurnalişti, dar a refuzat să spună dacă mai sunt şi alţi militari care gândesc precum el şi dispuşi la astfel de gesturi de solidarizare cu protestatarii.

UPDATE 21.20: Potrivit Hotnews, întrebat ce părere are despre Traian Băsescu, Alexandru Gheorghe a spus: "Nu am treabă cu domnul preşedinte, încă este comandantul meu legal". Locotenentul este revoltat, potrivit celor declarate de el în piaţă, că omul simplu şi muncitor este batjocorit, iar "deasupra lui s-au ridicat nulităţi absolute".

UPDATE 21.15: Tânărul în uniformă se numeşte Alexandru Gheorghe, are 27 de ani şi este locotenent la o unitate din Câmpia Turzii.

UPDATE 20.59: Un bărbat îmbrăcat în uniformă militară a ţinut un discurs în Piaţa Universităţii. Printre altele, el le-a spus demonstranţilor că Armata este cu ei. Susţine că a venit din Cluj pentru a-i susţine pe cei din Capitală.

Nu se ştie încă dacă bărbatul este activ sau în rezervă, este prea tânăr pentru a fi în rezervă, în condiţii normale.

UPDATE 20.52: Aproape 500 de persoane se află în Piaţă şi cer demisia întregului Guvern Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 20.15: Conflict între generaţii la proteste. Micul incident din Piaţă a izbucnit după ce nişte tineri cu pancarte "PDL, USL/ Aceeaşi mizerie" şi "Avem stadion/N-avem gazon" au intrat în mijlocul unui grup de protestatari mai în vârstă.

Câţiva manifestanţi vârstnici care erau în preajmă i-au acuzat pe tineri că sunt provocatori ai PDL, iar tinerii au replicat spunându-le că sunt "pensionari comunişti" şi membri PSD.

UPDATE 19.10

Câțiva protestatari s-au îmbrâncit în Piața Universității. Niște simpatizanți ai lui Crin Antonescu au fost deranjați de faptul că unii dintre manifestanți strigau lozinci împotriva USL. Susținătorii partidului au început scandalul, spunând că președintele PNL este alături de cei prezenți la miting și că nu merită să fie umilit. Incidentele s-au încheiat în scurt timp și nu a fost nevoie de intervenția jandarmilor. În acest moment, protestul continuă pașnic.

Protestele în Bucureşti şi în întreaga ţară vor continua şi în această săptămână, Primăria Capitalei şi altele din ţară eliberând autorizaţii pentru mai multe acţiuni de protest.

Tot astăzi, Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară pentru a discuta despre protestele din ultimele zile.

Vezi mai jos imagini de la protestele din ultimele zile.

image
image
image

Citeşte şi:

VIDEO Pomană pentru guvernanţi cu cornuri cu ciocolată, la protestul de la Sibiu

Udrea despre mişcările din stradă: „Sunt de acord cu aceste proteste, dar soluţia nu este să-l schimbi pe Boc cu Ponta“ UPDATE

Patru dosare penale pentru jandarmii care au împrăştiat manifestanţii cu forţa

Un şef de la Jandarmerie a fost în vizită la sediul PDL chiar în timpul protestelor

A noua zi de proteste în Piaţa Universităţii, debut cu scandal: pensionarii s-au luat la harţă cu extremiştii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite