Capitala s-a ieftinit pentru expaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul este mai ieftin decât Roma sau Sofia pentru străinii delegaţi să lucreze în capitala României. Bucureştiul ocupă locul 72, penultimul, într-un top al celor mai scumpe oraşe europene pentru expaţi, acei angajaţi relocaţi în ţara noastră de companiile străine.

Potrivit unui studiu făcut de firma britanică ECA International, Capitala este în coborâre de pe poziţia 54, pe care s-a clasat în ediţia din 2007 a clasamentului.

Specialiştii ECA International au comparat, în intervalul septembrie 2007 - martie 2008, nivelul costului de trai în cele mai mari 370 oraşe din 184 de ţări, pe baza unui coş mediu compus din 128 de bunuri de consum şi servicii, printre care alimente, produse lactate, carne şi peşte, fructe, legume, băuturi, tutun şi haine. În clasamentul final pentru Europa au intrat 73 de oraşe din peste 30 de state.

„Costul de trai pentru expaţi este în scădere de patru luni şi se va ieftini până la sfârşitul anului viitor pentru că suntem în criză. Este normal ca preţurile să scadă pentru ca produsele să poată fi vândute”, a explicat analistul economic Florin Budescu.

Potrivit studiului, capitala României este mai ieftină pentru angajaţii relocaţi de companiile străine decât Viena (locul 12 în top), Roma (17), Barcelona (31), Madrid (33), Sofia (56), Belgrad (60), Budapesta (68) şi Chişinău (70).

Locul 173 în lume

La nivel mondial, Bucureştiul a ajuns pe poziţia 173, în acelaşi clasament, după ce anul trecut ocupase locul 105. Specialiştii firmei britanice consideră că Skopje este cel mai ieftin oraş din Europa pentru expaţi, poziţionându-se pe locul 73.

Cele mai scumpe oraşe din Europa sunt Moscova, Copenhaga, Oslo, Geneva, Zurich, Bale, Stavanger, Berna, Helsinki şi Paris.

„Deprecierea lirei sterline combinată cu încetinirea activităţii economice au făcut ca oraşele britanice să nu se mai afle pe primele 30 de locuri ale topului“, se arată în studiul ECA International.

În topul primelor zece oraşe la nivel mondial se află Luanda, Tokio, Yokohama, Nogoya, Kobe, Moscova, Abuja, Copenhaga, Oslo şi Geneva.

Noutatea o reprezintă cele patru oraşe din Japonia, respectiv Tokio, Yokohama, Nogoya şi Kobe, care anul trecut s-au aflat pe poziţiile 13, 18, 20, respectiv 30, situaţie explicată de autorii studiului prin aprecierea monedei locale.

Companiile multinaţionale utilizează rezultatul clasamentului pentru a recompensa salariaţii detaşaţi în afara ţării de origine.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite